Πουλάς: Φιλόδοξη έκθεση ιδεών το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (Vid)
Ο Ανδρέας Πουλάς αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία ως εισηγητής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας» στην Επιτροπή- Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
- Το κατατεθέν σχέδιο νόμου επιχειρεί να οργανώσει το πλαίσιο εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας με στόχο την πρόληψη των κινδύνων δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και τα οποία αφορούν το σύνολο των πολιτών της χώρας.
- Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι στην κορύφωσή του, η έξαρση της εποχιακής γρίπης αλλά και το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με τον Κορονοϊό, καθώς επίσης και η αύξηση των χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με την γήρανση του πληθυσμού και του τρόπου ζωής κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας.
- Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό και λεπτομερές μοντέλο σχεδιασμού Εθνικών Δράσεων για τη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη που αγνοεί βασικές παραμέτρους, όπως την ΠΦΥ.
- Η σύνδεση των δράσεων που ευελπιστεί να υλοποιήσει το Υπουργείο μέσω της ΠΦΥ, είναι μόνο ευχολόγιο καθώς μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδηλώσει ακόμα τις προθέσεις του για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Δεν γίνεται λόγος για την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ούτε για τη δημιουργία δικτύου ΠΦΥ. Οι ΤΟΜΥ παραμένουν ημιτελείς και υπό κατάρρευση, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών που κατευθύνονται στην ιδιωτική υγεία συνεχίζουν να αυξάνονται.
- Επίσης από το παρόν νομοσχέδιο λείπει η αναφορά στη νησιωτικότητα της Χώρας. Την ώρα που τα νησιά μας και ιδίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες λόγω μεταναστευτικού και ελλιπείς υγειονομικές δομές, πρέπει να υπάρχει αυξημένη μέριμνα και ενίσχυση τους για την υλοποίηση των στόχων προστασίας της δημόσιας υγείας.
- Στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας» εκπονείται 5ετές «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία», το οποίο θα υποβάλλεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.Για ποιο λόγο πάλι προβλέπεται η εκπόνηση εκθέσεων την ώρα που ήδη εκπονούνται και διαβιβάζονται αρμοδίως;
- Προβληματισμός προκύπτει και από την δυνατότητα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των ΟΤΑ να ανταποκριθούν με το περιορισμένο προσωπικό τους στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου. Απαιτείται η ενίσχυση τους με νέο προσωπικό και όχι η δημιουργία νέων κρατικών δομών ή ακόμα και η ανάθεση του έργου τους μέσω μνημονίων συνεργασίας σε εθελοντικές οργανώσεις, που ενδεχομένως να συνεπάγονται οικονομική αδιαφάνεια και ελαστικές εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων στα προγράμματα. Περαιτέρω, η ανάθεση στις οργανώσεις αυτές της υλοποίησης δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δημόσιας Υγείας υποδηλώνει αδυναμία της Πολιτείας να τα υλοποιήσει.
- Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά από την εμπλοκή των εθελοντικών οργανώσεων στην υλοποίηση δράσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο κομμάτι της Πρόληψης σε συνδυασμό με τις δομές της ΠΦΥ
- Για τις ανάγκες οργάνωσης της πρόληψης, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», που εντάσσεται στο 5ετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.Τα προγράμματα του υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.
- Όπως αποδεικνύεται από το αρ.16 το ΕΣΥΔΥ (Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας) καταργείται και αντικαθίσταται από το ΕΕΔΥ, χωρίς να υπάρχει καμία αιτιολόγηση προς τούτο και παρότι εσείς ως αντιπολίτευση ψηφίσατε την σύσταση του ΕΣΥΔΥ από τον Σύριζα το 2017. Για ποιον λόγο καταργείτε το όργανο τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι
- Το σχέδιο νόμου δείχνει να αγνοεί το γεγονός ότι το επίπεδο υγείας των Ελλήνων μειώθηκε λόγω της κρίσης και της δραματικής συρρίκνωσης των δαπανών υγείας από το 2010 και για μία δεκαετία. Για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και την οργάνωση της ΠΦΥ με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, δεν γίνεται λόγος.
- Χωρίς πρόβλεψη για την ΠΦΥ στην Χώρα, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε μοίρασμα θέσεων, απονομή αρμοδιοτήτων και σε ευχολόγιο δράσεων, χωρίς αντίκρισμα.
- Οι προθέσεις του υπουργείου είναι φιλόδοξες αλλά απαιτούν και αύξηση των δαπανών για την υγεία. Πως θα γίνει αυτό με μόλις 4,8% του ΑΕΠ που προβλέπεται και φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό; Χωρίς αύξηση των πόρων, η υλοποίηση των προθέσεων δύσκολα θα επιτευχθεί.
- Οι διατάξεις για το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία κινδυνεύουν να μείνουν έκθεση ιδεών, νομοθετικό πυροτέχνημα, μηχανισμός τακτοποίησης ημετέρων και μία επικοινωνιακή προσπάθεια να καθησυχάσετε τους πολίτες μπροστά στα διάφορα γεγονότα έκτακτου χαρακτήρα που συμβαίνουν κατά καιρούς όπως τώρα με τον Κορονοϊό.