ΠολιτικήΑρχείο

Πολιτικά μηνύματα εν όψει της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ

Γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής

Ι) ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα όλων των κομμάτων να αναζητούν στελεχιακό δυναμικό για την παράταξή τους. Φτάνει αυτό να γίνεται στην βάση πολιτικών και ηθικών αρχών, και όχι ως μεταγραφές στην συντριπτική τους πλειοψηφία γνωστές και ξαναζεσταμένες, που ανασύρονται με τυχοδιωκτισμό σε κάθε ευκαιρία.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι ακριβώς είναι  η επιχείρηση της δήθεν «Προοδευτικής Συμμαχίας». Μια συγκέντρωση σχεδόν όποιου πέρναγε έξω από την Κουμουνδούρου, χωρίς καμία ιδεολογική και πολιτική προϋπόθεση, με τους ίδιους ανακυκλούμενους επί χρόνια. Μεταξύ αυτών θεσιθήρες υπουργικών αλλά και «μετακλητών» καρεκλών  που άλλαξαν σε μια νύχτα τις απόψεις τους, ακροδεξιοί υπασπιστές του Καμένου, «γλυκανάλατοι Μακεδονομάχοι» που χαρακτήριζαν την Συμφωνία των Πρεσπών «προδοτική». Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το  συνονθύλευμα  Ανατολίτικου παζαριού με την ανάγκη μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας;

Η σχέση μας μ’ αυτούς, δεν μπορεί παρά να  είναι ανταγωνιστική και απολύτως αυτόνομη , σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, επειδή πρώην σύντροφοί μας το επιδιώκουν, να γίνουμε εσωτερική συνιστώσα αυτής της διαδικασίας της δήθεν «Προοδευτικής Συμμαχίας»

Η αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της Κεντροαριστεράς, η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση, είναι το ζητούμενο, και εκείνο που θα διαμορφώσει ασφαλώς ένα νέο πλαίσιο για τις εσωτερικές ζυμώσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ν.Δ. σε σχέση με το κεντρο-δεξιό αφήγημά της!

Εν πάση περιπτώσει, έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να δούμε με ποιους θα πάμε & ποιους θ’ αφήσουμε, αλλά πολύ περισσότερο τι κάνουμε εμείς για το πολιτικό μας χώρο τώρα που η ενεργή παρουσία μας είναι πιο αναγκαία από ποτέ…!

 ΙΙ) ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδωσε με συνέπεια τις εκλογικές μάχες του 2019, και βγήκε από αυτές ενωμένο και πιο ενισχυμένο. Παρά τον σκληρό πόλεμο που δέχτηκε και τις δικές του ελλείψεις, παρά τις «κασσάνδρες» που προέβλεπαν την συρρίκνωση του, είναι πλέον καθαρά η τρίτη πολιτική δύναμη του τόπου, με διακριτό και αυτόνομο λόγο & πλέον στα κεντρικά βουλευτικά έδρανα.

Ο νέος χρόνος το βρίσκει να ξεπερνά την εσωστρέφεια, την ίδια στιγμή που μπαίνουν σε αυτήν οι αντίπαλοί του. Ο «μήνας του μέλιτος» τελείωσε για την ΝΔ,  η διάψευση των προσδοκιών, η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων και η απουσία σχεδίου και συντονισμού είναι καθημερινά φαινόμενα, όπως πχ ο χειρισμός μόλις χθες, του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος καθώς & του απλού ποδοσφαιρικού ζητήματος που αφού άλλαξε τους επιτρόπους για την μια πλευρά, στην συνέχεια αλλάζει το νόμο για να ικανοποιήσει  & την άλλη… σκεφτείτε δλδ τέτοια «αποτελεσματικότητα» περί την εξωτερική μας πολιτική!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πνίγεται στις αντιφάσεις της ανερμάτιστης πολιτικής του και ως κυβέρνηση και τώρα ως αντιπολίτευση. Η «στροφή στην κατά την άποψή τους Κεντροαριστερά, μετά την σκληρή εφαρμογή του δικού τους αχρείαστου μνημονίου  ως ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ»  συναντά την αντίσταση του σκληρού του πυρήνα, το οργανωτικό του άνοιγμα στέφεται από αποτυχία και η πολυδιαφημισμένη Προοδευτική Συμμαχία καταλήγει σε ένα διαγκωνισμό παραγόντων και αρχηγίσκων για περισσότερη εξουσία και επιρροή.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το Κίνημα Αλλαγής. Η ιδεολογική και πολιτική Συνδιάσκεψη που έχουμε μπροστά μας (14-15/3) αφού προηγηθούν οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, έχει σα σκοπό να ορίσει το αποτύπωμά μας έναντι των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Να συνθέσει ένα κεντρικό αφήγημα-πυξίδα για την παράταξη μας, και την θέση της στην Ευρωπαϊκή ΣοσιαλΔημοκρατία του 21ου αιώνα.

Η Κάρτα Μέλους του Κινήματος ανοίγει το κόμμα μας σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, αποτελώντας το όπλο για την πολιτική αυτονομία και την συσπείρωση του ιστορικού μας χώρου αλλά και νέων ανθρώπων. Ταυτόχρονα ενισχύει την οικονομική αυτοτέλεια με σκοπό να ανοίξουν όσο το δυνατό περισσότερα νέα γραφεία, να χρηματοδοτηθούν όσο γίνεται περισσότερες εκδηλώσεις, δράσεις και δραστηριότητες για να φτάσει η φωνή μας παντού στην Ελληνική επικράτεια.

Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑ.ΣΟ.Κινήματος Αλλαγής είναι η δημιουργία ενός ανοικτού σύγχρονου κόμματος-θεσμού, που θα καταγράφει από κάτω προς τα πάνω όλες τις αγωνίες, τις ιδέες και τις σκέψεις των μελών του. Οι οργανώσεις μας θα πρέπει να γίνουν ξανά ζωντανοί οργανισμοί, να συζητούν, να συνεργάζονται, να αμφιβάλλουν, να παράγουν έργο, να αφουγκράζονται την κοινωνία, να τρέφονται από την πολιτική, να ενισχύουν τον δημοκρατικό μας χαρακτήρα.

Να επανασυνδεθούμε με τα ασθενέστερα στρώματα και την μεσαία τάξη που τόσο χτυπήθηκαν από την Δημοσιονομική χρεοκοπία της Δεξιάς & την αντιμνημονιακή μπουρδολογία της Νέας Δεξιάς που τελικά βάπτισε την νεοφιλελεύθερη δική τους εφαρμογή των μνημονίων «ως έξοδο από τα μνημόνια», να εκφράσουμε την δημιουργική Ελλάδα των νέων και της καινοτομίας. Έχοντας ξεκάθαρο που πάμε, πως πάμε και με ποιους πάμε.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι σε μια πολιτική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, και σε ένα νέο οργανωτικό ξεκίνημα. Ο τόπος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την παράταξη που άλλαξε την χώρα, που στέριωσε  την Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη & την Ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο έως το 2002 αλλά & μόνη της το 2010-11.