ΕλλάδαΑρχείο

Τρία στα τρία και ο Καρνάβαλος κάηκε πριν ανάψει!

Ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας, η χώρα μας θα ακολουθήσει την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών στα μέτρα περιορισμού και καταστολής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των προγραμματισμένων για το τριήμερο εκδηλώσεων της Αποκριάς. 

Καθοριστικό για την απόφαση αυτή υπήρξε το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε γυναίκα στην Αθήνα, η οποία είχε πρόσφατα ταξιδέψει από την πληγείσα Βόρεια Ιταλία. Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και είναι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια λόγω κορωνοϊού! (Vid)

Η γυναίκα επέστρεψε αεροπορικώς. Αυτή τη στιγμή ψάχνουν όχι μόνο το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, αλλά και τους συνεπιβάτες της στην πτήση επιστροφής. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πού, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης εξετάζονται δύο ακόμα περιστατικά, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Λαμία, τα οποία έχουν σοβαρή πιθανότητα να είναι θετικά.

Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση ότι θετικό στον κορωνοϊό είναι και το παιδί της γυναίκας που καταγράφηκε ως ο “ασθενής μηδέν” του κορωνοϊού για τη χώρα μας. Η γυναίκα, επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος του δήμου, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εμπορική έκθεση Fashion Week (όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες) και επέστρεψε αεροπορικώς με πτήση της Ryanair την περασμένη Κυριακή.

Με δική της πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν οι υγειονομικές αρχές, επικοινώνησε πρώτα τηλεφωνικώς με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια πήγε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό). Αφού ανέφερε τη συμπτωματολογία και το ταξιδιωτικό ιστορικό της στην Ιταλία στο προσωπικό των ΤΕΠ, ελήφθη γενετικό υλικό το οποίο απεστάλη στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ασθενής μεταφέρθηκε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ, όπου και παραμένει νοσηλευόμενη, μετά τη διαπίστωση ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19.

Κλειστό λόγω κορωνοϊου

Εν τω μεταξύ θετικό στον κορωνοϊό, βρέθηκε σήμερα και το παιδί της 38χρονης, ενώ το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτούσε, θα μείνει κλειστό για 14 ημέρες. Το παιδί τις προηγούμενες ημέρες είχε πάει κανονικά στο σχολείο του, στη συνέχεια όμως εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Σήμερα γίνεται στο σχολείο απολύμανση.