ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Περιορίζεται η δυνατότητα των συμβούλων να συγκαλούν Δημοτικό Συμβούλιο

Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων τροποποιείται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. 

Η αλλαγή εντοπίζεται στις περιπτώσεις που  η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητείται από Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή με γραπτή αίτηση από το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ο Νόμος σήμερα ορίζει πως σε αυτή την περίπτωση «δεν μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθουν δύο μήνες, αφότου εκδόθηκε απορριπτική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός εάν γίνεται επίκληση νεότερων στοιχείων».

Αυτή η νομοθετική πρόβλεψη τώρα απαλείφεται και στη θέση της νομοθετείται το εξής: 

« Εφόσον ζητείται να συζητηθεί εκ νέου θέμα για το οποίο λήφθηκε Απόφαση, υποβάλλεται ΑΠΑΞ γραπτό αίτημα προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον Πρόεδρο.»

Η ουσία της αλλαγής βρίσκεται στη λέξη “άπαξ” (δηλαδή μόνο μία φορά) και με νεότερα στοιχεία, εν αντιθέσει με το ισχύον δίκαιο που δίνει στους Δημοτικούς Συμβούλους δικαίωμα επανυποβολής αιτήματος σύγκλησης του Συμβουλίου ανά δίμηνο έστω και χωρίς νεότερα στοιχεία.