ΕλλάδαΑρχείο

Συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία προς τον Έβρο

Για δεύτερο 24ωρο τα σύνορά μας στον Έβρο βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας από χιλιάδες μετανάστες που συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή με τις παροτρύνσεις του τουρκικού κράτους. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου μέσω ανάρτησής του στο Twitter κατηγορεί τις ελληνικές αρχές γράφοντας: «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα».

Ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε σήμερα το πρωί στον Σκάι, ότι μέσα σε μία μόνο μέρα χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας. 

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής. Οι αρχές προχώρησαν χθες σε 70 συλλήψεις ατόμων που εισήλθαν πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή. Συνεχείς οι προσπάθειες από ομάδες ατόμων να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα, εξαπολύοντας και επιθέσεις με πέτρες, ξύλα ακόμα και χημικά.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι Έλληνες αστυνομικοί δέχτηκαν δακρυγόνα από το τουρκικό έδαφος που είτε τα εκτόξευσαν Τούρκοι αστυνομικοί ή προμήθευσαν μετανάστες για να τα εκτοξεύσουν αυτοί. Στα τουρκικά γράφουν τα δακρυγόνα: «ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς την Jandarmaya (στρατοχωροφυλακή)».

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες. Μετά τα όσα υπέστη ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει χοντρά το χαρτί των μεταναστών, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό, στο οποίο έχει περιέλθει με δική του ευθύνη και λόγω της δικής του αμετροέπειας στο μέτωπο της Συρίας.