ΠολιτικήΑρχείο

Ανδριανός: Οι συνεταιριζόμενοι παραγωγοί δεν χρειάζονται κράτος δυνάστη (Vid)

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η συγκυρία στην οποία συζητάμε το παρόν νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, δεδομένων των όσων συμβαίνουν στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, πριν αναφερθώ στα διαλαμβανόμενα του σχέδιο νόμου, να υπογραμμίσω την συμπαράστασή μου στους κατοίκους του Έβρου και των νησιών μας, καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που ως θεματοφύλακες ταυτόχρονα των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, δίνουν στην τουρκική προκλητικότητα την προσήκουσα απάντηση.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καταδεικνύει τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητά της, και αυτό υπογραμμίζεται και από τις ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι στιγμές απαιτούν εθνική ομοψυχία και θέλω να ελπίζω πως οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ο καθένας και η καθεμιά μας ατομικά θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα απαντά στα προβλήματα που όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει, αλλά και σε πολλά σημεία επέτεινε ο νόμος 4384/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είμαι βέβαιος ότι κανείς σ’ αυτή την αίθουσα, και ιδίως όσοι βουλευτές προερχόμαστε από αγροτικές περιοχές, δεν αμφισβητεί την κομβική σημασία των αγροτικών συνεταιρισμών για την επιβίωση της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρας μας και την αξιοποίηση των υπαρκτών και σημαντικών αναπτυξιακών της δυνατοτήτων.

Όπως επίσης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι επί δεκαετίες βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις δεν επέτρεψαν στους συνεταιρισμούς να επιτελέσουν με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τον ρόλο τους.

Και τα προβλήματα αυτά έγιναν εντονότερα μέσα στην κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 4502 εγγεγραμμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς πάνω από 2000 είναι αδρανείς, 112 βρίσκονται σε μια μόνιμη διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης εδώ και πολλά χρόνια, ενώ μόλις 819 βρίσκονται σε λειτουργία.

Κι αυτό, σε μια συνθήκη όπου οι αγρότες μας είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις ευρύτερες συνέπειες της κρίσης, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τις ολοένα και συχνότερες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ελληνοποιήσεις.

Απέναντι λοιπόν σ’ αυτή την πολύ δύσκολη πραγματικότητα, η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο ο οποίος επέβαλε νέες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, περίπλοκες διαδικασίες και υποχρεώσεις στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να πετύχουν τον στόχο τους απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις.

Είναι προς τούτο χαρακτηριστικό ότι ο ρόλος του κράτους περιορίζεται ουσιαστικά στις διαδικασίες καταχώρισης στο Μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στη μέριμνα για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη των συνεταιρισμών να ορίζουν μέσω του καταστατικού τους το πλαίσιο της λειτουργίας του εκάστοτε συνεταιρισμού ώστε να έχει πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες που συνάδουν με τον χαρακτήρα του.

Όπως επίσης, ιδιαίτερη δυναμική προσδίδουν η δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, μια πρόβλεψη που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης της λειτουργίας των συνεταιρισμών, αλλά και οι προβλέψεις για την ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών, καθώς και η δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ συνολικά για κάθε μέλος συνεταιρισμού.

Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται πάνω στην πίστη ότι οι συνεταιριζόμενοι παραγωγοί χρειάζονται το κράτος αρωγό στις προσπάθειές τους και όχι δυνάστη που έρχεται να επιβάλει πορεία και αποφάσεις δυσπιστώντας διαρκώς απέναντί τους.

Ιδιαίτερα θέλω τέλος να σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας για τη διευκόλυνση των δράσεων δακοκτονίας για το τρέχον έτος. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής και τα ήδη σκληρά δοκιμαζόμενα εισοδήματα των παραγωγών.

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο, καθώς πλήττει τόσο την Αργολίδα, όσο και τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, το έχω αναδείξει επανειλημμένως.

Είναι συνεπώς θετική η τροπολογία, χρειάζεται όμως μια μονιμότερη και αποτελεσματικότερη λύση, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, να μην εκτελούνται δηλαδή όλα τα απαιτούμενα κύματα της δακοκτονίας. Και θέλω να πω, επειδή αναφέρθηκε σ’ αυτό ο προηγούμενος συνάδελφος, ότι τεσσεράμισι χρόνια το πρόβλημα υπήρχε και δεν αντιμετωπίστηκε από σας και το είδαμε πέρσι στην παραγωγή ελαιολάδου τόσο στην Κρήτη, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που πραγματικά καταστράφηκε η ποιότητα.

Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα δουν με προσοχή αυτό το ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η οικονομική επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και η ποιότητα ενός από τα εμβληματικότερα προϊόντα της ελληνικής γης».