Απειλή ο κορωνοϊός στην καφετέρεια, στο θέατρο και στη δουλειά;
Συναθροίσεις ανθρώπων που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού είναι εύκολο να δημιουργηθούν τόσο σε εργασιακούς χώρους όσο και σε χώρους αναψυχής (καφετέριες, θέατρα κλπ) αλλά και σε ιδιωτικές οικίες εφόσον υπάρξει πάσχων, απαντά στον Άκη Γκάτζιο, η Ναυπλιώτισσα, κορυφαία Λοιμωξιολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται ολόκληρη στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που κυκλοφορεί σήμερα.
Στην κα Πουλάκου, που υπηρετεί στη Γ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», τέθηκε μεταξύ άλλων το ερώτημα: «Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε χώρους συνάθροισης; Και ποιούς πλέον πρέπει να θεωρούμε ως τέτοιους χώρους»;
Απαντά η έμπειρη γιατρός:
«Για να το καταλάβουμε αυτό πρέπει να αντιληφθούμε τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και εισβάλλει στο σώμα μας από τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα. Εκεί φτάνει εάν εισπνεύσουμε απευθείας σταγονίδια που εκτοξεύονται από άτομο που βήχει ή πταρνίζεται ή εκπνέει κοντά μας, ή εάν με χέρια που έχουν εκτεθεί στις εκκρίσεις του ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεσή μας στον ιό μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Ο ιός αυτός μεταδίδεται όταν εμφανιστούν συμπτώματα (συνήθως ξεκινά ως κοινό κρυολόγημα), αλλά δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν μεταδίδουν και οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον COVID-19 μιλούν για χρόνο επώασης από μία ως 14 ημέρες, συνήθως περί τις πέντε ημέρες. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να επικαιροποιηθούν.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο, είναι η επιβίωση του ιού στις επιφάνειες. Υπολογίζεται ανάλογη των άλλων γνωστών κορωνοϊών, δηλαδή από μερικές ώρες ως αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία).
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι συναθροίσεις ανθρώπων που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού είναι εύκολο να δημιουργηθούν τόσο σε εργασιακούς χώρους όσο και σε χώρους αναψυχής (καφετέριες, θέατρα κλπ) αλλά και σε ιδιωτικές οικίες εφόσον υπάρξει πάσχων».
Στη συνέντευξή της επίσης που δημοσιεύεται ολόκληρη στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, η κα Πουλάκου τονίζει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας και απαντά σε ερωτήματα, όπως πού πρέπει να αρχίζει και πού να σταματά η ανησυχία του κόσμου για τον κορωνοϊό, αν είναι επικίνδυνος για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ποιά επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν σε όλα τα επίπεδα (νοσοκομεία, πολίτες, πολιτεία), πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο, αν μπορούσε να αποφευχθεί η είσοδος του κορωνοϊού στη χώρα.