ΚόσμοςΑρχείο

Επιθετική μετάλλαξη του κορωνοϊού!

Πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι επιστήμονες στην Κίνα εντόπισαν την πρώτη μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία χαρακτηρίζεται ως πιο επιθετική  από την αρχική!

Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες στα δείγματα που εξέτασαν βρήκαν δύο στελέχη του κορωνοϊού, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Το γεγονός υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Φαίνεται ότι το ένα στέλεχος είναι πιο επιθετικό και πιο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. 

Θεωρείται πιθανό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “National Science Review” της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.
 

 

Δεν επιβιώνει στο κοινό απολυμαντικό

Εν τω μεταξύ άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κορωνοϊός αναπτύσσεται στις τουαλέτες, αλλά δεν επιβιώνει μετά τον καθαρισμό με κοινό απολυμαντικό. 

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, πραγματοποιήθηκε μετά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε κάποια κινεζικά νοσοκομεία. Αυτό ώθησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι πέρα από τον βήχα, η μόλυνση του περιβάλλοντα χώρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση της ασθένειας.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου εξέτασαν τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα. Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν ληφθεί μέτρα απολύμανσης.

Ο ασθενής το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν από τον καθαρισμό είχε απλώς βήχα, ενώ οι άλλοι δύο πιο σοβαρά συμπτώματα του Covid-19, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, βλέννα στους πνεύμονες.

Παρά τα ήπια συμπτώματά του, ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, περιλαμβανομένης της καρέκλας, του κρεβατιού, του παραθύρου του αλλά και του πατώματος.

Στις τουαλέτες τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν, ανάμεσά τους η λεκάνη του και ο νιπτήρας του, είχαν ίχνη του ιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μετάδοσής του.

Tα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βρέθηκαν αρνητικά, αλλά αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.

Αντίθετα, τα άλλα δύο δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού είχαν απολυμανθεί δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να «τηρούνται αυστηρά κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τα χέρια».