ΟικονομίαΑρχείο

Χωρίς τράπεζα ο Δήμος Επιδαύρου

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα του κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Λυγουριό που είναι και η μόνη τράπεζα που λειτουργούσε σε όλο τον Δήμο Επιδαύρο.

Από σήμερα οι πελάτες του πιστωτικού ιδρύματος που προέρχονται από την περιοχή της Επιδαύρου, θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο για να εξυπηρετηθούν, κάτι που έχει δυσαρεστήσει αρκετούς από αυτούς, με τον δήμαρχο Τάσο Χρόνη να δηλώνει πως θα αποσύρει όλα τα αποθεματικά του δήμου Επιδαύρου και θα παψει τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων από την συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα. 

Δεν είναι λίγοι και οι καταθέτες που συντάσσσονται μαζί του δηλώνοντας πως θα πάρουν όλα τα λεφτά τους από εκεί.

Λύση από δύο υπουργούς ζητά ο Ανδριανός

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, με αναφορά του, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη θέτει έγγραφο του Δημάρχου Επιδαύρου για τα προβλήματα που δημιουργεί η παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας.

Το κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:

«Με την παρούσα Αναφορά, σας κοινοποιώ συνημμένως το από 4/3/2020 έγγραφο του Δημάρχου Επιδαύρου που μου απεστάλη και παρουσιάζει τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να παύσει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στο Λυγουριό (καθώς και το ότι δεν αντικαταστάθηκε το ΑΤΜ της τράπεζας μετά την ανατίναξή του), το οποίο είναι και το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί σήμερα στον Δήμο Επιδαύρου και εξυπηρετεί μεταξύ άλλων επαγγελματίες, υπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες όλης της περιοχής του Δήμου Επιδαύρου (Λυγουριό Αρχαία Επίδαυρο, Νέα Επίδαυρο, Δήμαινα, Τραχειά, Κολλιάκι, Βοθύκι, Αδάμι, Χουνταλέικα, Γιαννουλέικα, Κοκκινάδες, Αρκαδικό, Άγιος Δημήτρης), αλλά και κατοίκους της ορεινής Τροιζηνίας (Καρατζάς, Άνω Φανάρι, Αγία Ελένη).

Δεδομένου του ότι η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται σημαντικότατη ταλαιπωρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Επιδαύρου και της ευρύτερης περιοχής, σας καλώ να εξετάσετε με την προσήκουσα προσοχή τα διαλαμβανόμενα στο ως άνω έγγραφο, ώστε να δρομολογηθεί η κατάλληλη λύση».

Ερώτηση Βελόπουλου στη βουλή

Για το ίδιο θέμα έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, υποβάλλοντας σχετική ερώτηση, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
τεράστιο θέμα φαίνεται ότι δημιουργείται για μια ακόμη φορά στην περιοχή του δήμου Επιδαύρου με την τραπεζική εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Μετά την τελευταία καταστροφή του ΑΤΜ και την αρπαγή των χρημάτων που βρίσκονταν μέσα η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται να επαναλειτουργήσει το κατάστημα, με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική κοινωνία. Με λίγα λόγια στο Δήμο δεν θα λειτουργεί καμία τράπεζα. 

Ο Δήμος Επιδαύρου είναι ένας Δήμος που εκτός από τον γεωργικό χαρακτήρα του και τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα έχει πλούσια τουριστική παρουσία. Το Θέατρο της Επιδαύρου και οι παραλίες του κατακλύζονται από επισκέπτες πολλούς μήνες του χρόνου και λειτουργούν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Πώς θα εξυπηρετηθούν η τοπική κοινωνία, οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής, που κατακλύζουν την γύρω περιοχή όλο το έτος;

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται η πολιτεία να προβεί, ώστε να δώσει άμεσα λύση στο μείζον θέμα, (της μη ύπαρξης ουδενός πιστωτικού ιδρύματος), που ανακύπτει στο Δήμο Επιδαύρου;

3.Είναι διατεθειμένη η πολιτεία, να πιέσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αναθεωρήσουν και να δώσουν λύσεις, που ικανοποιούν τις τοπικές κοινωνίες;»