Την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 7μμ, η Βιβλιοθήκη του FOUGARO ARTCENTER και οι εκδόσεις Κέδρος, σας καλούν σε μια λογοτεχνική συνάντηση με τον βραβευμένο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Θανάση Αγάθο, για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ρεμπέτες και άλλες ιστορίες». Μαζί τους θα συνομιλήσει ο γνωστός εικαστικός, Μανώλης Χάρος.
Ο πολυδιαβασμένος και μεταφρασμένος σε 33 γλώσσες συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, προσδίδει στη συλλογή διηγηματων του έναν έντονα λαογραφικό τρόπο γραφής μέσα από ντοκουμέντα και αφηγήσεις. Σκιαγραφεί αφημένες στο παρελθόν ιστορίες, που αναδεικνύουν όμως τις πολιτισμικές μας ρίζες. Χαρακτήρες που μας εμπιστεύονται εξομολογήσεις μιας δύσκολης εποχής, που έμεινε ανεξίτηλη για τις αξίες και την παράδοσή της.
Ο Βασίλης Βασιλικός θα μας υπενθυμίσει, μέσα από το έργο του, αυτές τις ξεχασμένες εποχές, βοηθούμενος από τις ιστορικές πηγές και τα βιώματά του. Ο καθηγητής Θανάσης Αγάθος έχοντας γράψει το επίμετρο του βιβλίου, θα σταθεί στις συγγραφικές λεπτομέρειες και στα κοινωνικά στοιχεία που αναδεικνύει ο συγγραφέας.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περί τα εκατό βιβλία (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση) και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian («1.000 novels everyone must read», 21.1.2009) περιλαμβάνονται μόνο δύο ελληνικά: το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη, την Ευρυδίκη.
Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο.