Μαζί χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων
H μάχη για την ισότητα των φύλων παγκοσμίως είναι διαρκής και κερδίζεται σταδιακά. Τα κράτη και οι κοινωνίες έχουν προχωρήσει σε δομικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν ευοδωθεί πλήρως παντού, ούτε και με τον ίδιο ρυθμό.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, δυστυχώς όμως, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί αλλά και η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν είναι αρκετά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Εργασία, μόλις το 49% των γυναικών (ηλικίας 20-64) εργάζονται, σε αντίθεση με τους άνδρες που καταλαμβάνουν το 70% στον τομέα της εργασίας. Οι γυναίκες βγάζουν 87 σεντς για κάθε ευρώ που βγάζουν οι άνδρες ανά ώρα και αυτό μεταφράζεται σε έμφυλο χάσμα της τάξεως του 13%. Όσο για το συνταξιοδοτικό χάσμα, αυτό είναι στο 25%. Παράλληλα, στα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση που σχετίζονται με τον κλάδο STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), η πρόσβαση των γυναικών είναι περιορισμένη: λιγότερες γυναίκες (4%) δουλεύουν στα επαγγέλματα αυτά σε σχέση με τους άνδρες (20%).
Όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ και των Δήμων, από το 2012 έως σήμερα, έχουν υποδεχθεί περίπου 32.229 γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων. Το προφίλ τους παραμένει αμετάβλητο μέσα στα χρόνια και αποτυπώνεται ως εξής: Πρόκειται για Ελληνίδες (σε ποσοστό 78%), δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, άνεργες, ηλικίας 36-45 ετών, οι οποίες δέχθηκαν βία από τον σύζυγο/σύντροφο -νυν ή πρώην και ζητούν νομική και ψυχολογική στήριξη. Θα πρέπει δε να επισημανθεί ότι η βία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σπίτι, σε κάθε κοινωνική κατηγορία, σε κάθε γεωγραφική περιοχή.
Σχετικά με τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά την τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο, μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, στο Εθνικό Κοινοβούλιο εξελέγησαν 66 γυναίκες (22%) και 234 άνδρες (78%). Σημειωτέον ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά φύλο ποσόστωση 40%. Ενώ μόλις σε ποσοστό 32% καταλαμβάνονται από γυναίκες διευθυντικές θέσεις.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω στοιχείων συμπεραίνουμε ότι απέχουμε ακόμα από την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δρούμε για την άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων που είναι βαθιά ριζωμένες και στις οποίες οφείλεται η αντιμετώπιση των γυναικών ως υποδεέστερες των ανδρών. Αυτό είναι το κρισιμότερο και το δυσκολότερο πεδίο: Τα στερεότυπα καλλιεργήθηκαν με την πάροδο των ετών και πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά για την αποδόμησή τους.
Παράλληλα, βοηθούμε όσες γυναίκες έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, εξαιτίας φαινομένων βίαςκαι διακρίσεων. Υποστηρίζουμε όλες τις γυναίκες συνολικά, για να βγουν με αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας και να χτίσουν μια ισορροπημένη ζωή επαγγελματικά και οικογενειακά, που θα τους επιτρέπει την εκπλήρωση των ονείρων τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Η ενδυνάμωση των γυναικών μόνο θετική μπορεί να είναι για μια κοινωνία που θέλει να προοδεύσει και προσπαθεί γι’ αυτό. Η όποια πρόοδος σημειωθεί με τη βοήθεια μόνο του σχεδόν 50% αυτής, μόνο με τον ανδρικό πληθυσμό ενεργοποιημένο, δεν θα είναι βιώσιμη. Χρειάζεται να εμπλακούν ενεργά, επί ίσοις όροις και οι γυναίκες. Άλλωστε, μέσα από την ενδυνάμωση τους περνά η ενίσχυση της οικογένειας, της νέας γενιάς, αλλά και της οικονομίας της χώρας.
Σήμερα, έχουμε μια ευκαιρία ακόμα να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευσή μας για την ισότητα των φύλων, αλλά και να κινητοποιηθεί υπέρ αυτής η καθεμιά και ο καθένας μας προσωπικά. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς και καμιά. Μαζί χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων.
* H Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου είναι πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ.