Site icon Αρχείο anagnostis.org

Πρόστιμα και αποκατάσταση για τους ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου

Λεφτά για να αναλάβουν τα σκουπίδια ζητούν οι δήμοι της Πελοποννήσου

Αποφασισμένος να δώσει οριστικό τέλος στους ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ότι η εξακολούθηση της χρησιμοποίησης των αποκατεστημένων αυτών ΧΑΔΑ για την εναπόθεση σκουπιδιών δεν επιτρέπει στην Περιφέρεια να προβεί στην προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου της αποκατάστασης.

Ο περιφερειάρχης με έγγραφό του προς τους συγκεκριμένους 4 δήμους αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχει για αυτούς η εξακολούθηση της πιο πάνω πρακτικής και ζητεί τη συνεργασία τους στην τήρηση της νομιμότητας.

 Οι πέντε ΧΑΔΑ στους οποίους αναφέρεται ο κ. Νίκας είναι: 

 
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες επίλυσης σε ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της βόρειας Κορινθίας, τον ΧΑΔΑ του Κιάτου, ο οποίος σιγοκαίει χρόνια και ρυπαίνει.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ΧΑΔΑ πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σικυωνίων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως συμφωνήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στην Κόρινθο, στη συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του εν λόγω υπουργείου Μανώλη Γραφάκο. Η Περιφέρεια θα καταβάλει το 1/3 της δαπάνης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. Σημειώνεται ότι το επείγον της υπόθεσης συνδέεται με τα μεγάλα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον Δήμο Σικυωνίων.
 
Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι η τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορά σε αποφάσεις δικαστηρίων, μετεγγραφές σε υποθηκοφυλακεία κ.α. εξελίσσεται ομαλά και εκτιμάται ότι μέχρι 15 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, υπάρχουν ακόμα αρκετά και ουσιαστικά προβλήματα ως προς την διαχείριση που δεν ρυθμίζονται από τη σύμβαση (οικονομικά, τεχνικά, χρόνου έναρξης κλπ), τα οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να υπερπηδηθούν, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση.

“Μπορούμε να πούμε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση του χρόνιου και μεγάλου αυτού προβλήματος, με παράλληλη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος” σημείωσε καταλήγοντας ο Π. Νίκας.

Exit mobile version