ΟικονομίαΑρχείο

«Αιτία πολέμου» για τους εμπόρους και επιχειρηματίες της Πελοποννήσου

Παρέμβαση στον στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κάνει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με την οποία κφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για την στήριξη των επιχειρήσεων, σε περιοχές που πλήττονται από τον κορωνοϊό, προτείνοντας μια διαφορετική δέσμη μέτρων για τις πληττόμενες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Ζακύνθου.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων: «Η μη υιοθέτηση των μέτρων που προτείνονται θα σημάνει αυτομάτως “αιτία πολέμου” από τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς πλέον εκτός των άλλων διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος κ Βαγένας αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για την στήριξη των επιχειρήσεων, σε περιοχές που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές για να μη βρεθούν οι επιχειρήσεις σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο, πράγμα που δεν θα δούμε με τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, από την αρχή και μετά και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης του εμπορικού κόσμου. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά καθώς ο τζίρος τους είναι μηδενικός και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) που έχει στην δύναμή της ως μέλη της 47 Εμπορικούς Συλλόγους και άρα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, σας παρακαλεί όπως υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Περιφέρεια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Δήμοι) σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να έχουν αποτέλεσμα και να επουλωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι οικονομικές απώλειες, στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, οι οποίες πλήττονται περισσότερο τώρα από ποτέ.

Ζητάμε άμεσα:

  1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
  5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
  7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
  8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
    • Εμπορικές Επιχειρήσεις
    • Επιχειρήσεις Εστίασης
    • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
    • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
    • Εμπορικές Επιχειρήσεις
    • Επιχειρήσεις Εστίασης
    • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
    • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η μη υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων θα σημάνει αυτομάτως «αιτία πολέμου» από τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς πλέον εκτός των άλλων διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας».