ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Στρίβειν διά …της Οικονομικής Επιτροπής για αναθέσεις σε ιδιώτες

Με εκπρόθεσμη τροπολογία λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση μεταφέρθηκαν δύο πολύ σημαντικές αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές, δηλαδή στο συλλογικό όργανο την πλειοψηφία του οποίου διαθέτει ο Δήμαρχος.

– Η πρώτη αρμοδιότητα αφορά την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού περνά οριστικά στην Οικονομική Επιτροπή.
– Η δεύτερη αρμοδιότητα αφορά στην απόφαση για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του Δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους ή/και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και οποιουδήποτε άλλου Φορέα.

Έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για αυτές τις εξελίξεις. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για”κατάπτυστη” “Ντροπολογία” και “πραξικοπηματική απόφαση” της Κυβέρνησης, στηλιτεύοντας ότι “εν κρυπτώ, εμβόλιμα και απροειδοποίητα” διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων, “ξεπερνώντας με διαδικασίες «bypass» ακόμη και την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων”.