ΕυρώπηΑρχείο

Άρον-άρον έφυγε ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες

Άρον άρον φαίνεται ότι έφυγε ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα τελικά μίλησαν στους δημοσιογράφους μόνο ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» και επανέλαβε ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του «ανθρώπινου δικαιώματος» της αναζήτησης ασύλου «πάνε μαζί» (σε ερώτηση για τις καταγγελίες για βία εις βάρος μεταναστών από τις ελληνικές αρχές).

Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα αναλάβουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συντονίσουν μία ανάλυση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και των σημείων όπου έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.