ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ανήσυχοι οι Ναυπλιώτες, φοβούνται μπάζωμα της θάλασσας

Έντονη είναι η ανησυχία των ντόπιων για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις Μπανιέρες, στο Ναύπλιο. Ήδη μια φορτηγίδα βρίσκεται εκεί με πέτρες το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως δηλώνει ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος:

«Το τωρινό είναι τελείως ανεξάρτητο με νέες μελέτες. Δεν μου έδωσαν εγκρίσεις για αυτό. Οι ευθύνες είναι τεράστιες”.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες φορτηγίδα που ξεφόρτωνε πέτρες μπροστά και σε μικρή απόσταση από τις μπανιέρες, κόλλησε μπροστά στη μικρή παραλία. Μια μέρα αργότερα με πολλές προσπάθειες ξεκόλλησε. 

Να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του anagnostis στις 25 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τάσος Ζαφείρης, είχε δηλώσει ότι οι πέτρες που είχαν εναποθετηθεί στο λιμάνι επρόκειτο να μεταφερθούν έξω από το λιμάνι, ανοιχτά, μεταξύ του φάρου και του Ναυτικού Ομίλου και να τοποθετηθούν στο βυθό, προκειμένου να προστατεύσουν το έργο της εκβάθυνσης από τη διάβρωση και τον κυματισμό.

Στις 4 Μαρτίου ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος είχε μιλήσει για αποκατάσταση και υποστήριξη των υπαρχόντων κρηπιδωμάτων από το πι ως το τέλος του κρηπιδώματος στο νέο λιμάνι προσθέτοντας:

«Η περιοχή «Μπανιέρες» θα προστατευθεί από Φ.Ο., προέλευσης λατομείου. Ο κυματοθραύστης θα έχει μήκος περίπου 50 μέτρα, η στέψη του κυματοθραύστη θα είναι στο +1,50 Μ. Και το πλάτος της στέψης θα είναι 2,50 μέτρα».

 

Φορτηγίδα επανήλθε την Παρασκευή πιο ανοιχτά από τις Μπανιέρες.

ΦΟΡΤΗΓΙΔΑ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ

Εντωμεταξύ, με δήλωσή του παρεμβαίνει και ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας καλώντας τη δημοτική αρχή να δημοσιοποιήσει και να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο, τους συνδημότες και κάθε ενδιαφερόμενο περί της σκοπιμότητας του έργου, του τρόπου κατασκευής  και τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σημειώνει ο βουλευτής:

«Σε σχέση με τις εκτελούμενες εργασίες στο θαλάσσιο χώρο μπροστά στις «Μπανιέρες», έξω από το λιμάνι του Ναυπλίου και με αφορμή αιτήματα και ενστάσεις συνδημοτών μου, καθώς και έντονου διαδικτυακού διαλόγου που διεξάγεται, επιθυμώ να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη.
Θέλω να πιστεύω ότι ως έργο εκτελούμενο από δημόσιο φορέα έχει λάβει την απαιτούμενη αδειοδότηση. Θεματοφύλακας άλλωστε των νομικών διαδικασιών είναι ο κύριος  του έργου δηλαδή ο Δήμος Ναυπλιέων και τα αρμόδια όργανά του, καθώς και οι συναρμόδιες Υπηρεσίες. Στα όργανα του Δήμου, αρμόδιο για την έγκριση των αναγκαίων μελετών και των πιστώσεων για την εκτέλεση του όποιου έργου, πρωτεύουσα τυπική και ουσιαστική αρμοδιότητα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η παρέμβασή μου ως βουλευτή, συνεπώς δεν υπεισέρχεται στον οποιοδήποτε τυπικό έλεγχο.
Ως δημότης όμως του Ναυπλίου και ως δέκτης παραπόνων και ενστάσεων από μερίδα συμπολιτών μου θα επιθυμούσα και θα καλούσα την Δημοτική αρχή, εάν δεν το έχει ήδη πραγματοποιήσει, να δημοσιοποιήσει και να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο, τους συνδημότες και κάθε ενδιαφερόμενο περί της σκοπιμότητας του έργου, του τρόπου κατασκευής  και τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού. Εκτιμώ ότι μια καθαρή και ανοικτή τοποθέτηση μέσα από έναν ειλικρινή και καλοπροαίρετο διάλογο είναι επιβεβλημένη λόγω της σημασίας και του χώρου εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου.
Το σημείο αυτό, ως γνωστόν βρίσκεται στην «Παραλία» του Ναυπλίου, προ των Ενετικών τειχών του λιμανιού και κάτω από τον ίσκιο της Ακροναυπλίας, δηλαδή σε σπουδαίο Αρχαιολογικό χώρο. Επίσης σε θαλάσσια περιοχή που επηρεάζεται από την κυκλοφορία των ρευμάτων και ως τεχνικό έργο αναμένεται να προκαλέσει τις όποιες συνέπειες στην εγγύς παραλιακή ζώνη.
Ο καλοπροαίρετος, ανοικτός και δημοκρατικός διάλογος, όπως προανέφερα, πρέπει να αποτελεί επιδίωξη για την γνήσια ενημέρωση όλων των συνδημοτών».