ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Έλεγχοι και στα ελαιοτριβεία εκτός από τα πυρηνελαιουργεία

Επέκταση των ελέγχων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στα ελαιοτριβεία, μαζί με τα πυρηνελαιουργεία, θα ισχύσει από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά τη συνάντησή του στην Τρίπολη, το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μαρτίου, με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος (ΣΠΕΛ).

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Εκφράζοντας ο Π. Νίκας την θέση της Περιφέρειας, δήλωσε στον πρόεδρο του ΣΠΕΛ ότι “φέτος επιβλήθηκε μείωση κατά 30% του χρόνου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων” ενημερώνοντας παράλληλα ότι “την επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι πιθανό να μη λειτουργήσουν καθόλου οι εν λόγω μονάδες, αν δεν εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει ο νόμος ως προς τον εξοπλισμό τους, καθώς η Περιφέρεια έχει πλέον στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα, έχοντας μάλιστα καταβάλει σημαντική δαπάνη για να συγκεντρώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία”.

Τι είπε ο Νίκας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στην στροφή των ελαιοτριβέων να λειτουργούν και πάλι ως τριφασικά τα ελαιοτριβεία τους “παρά τις επιδοτήσεις που έλαβαν για την μετατροπή των μονάδων τους σε δύο φάσεων, καθώς η στεγνή πυρήνα πωλείται ακριβότερα” όπως είπε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η πρακτική αυτή έχει ως συνέπεια “να επανέρχεται το πρόβλημα του κατσίγαρου σε ποτάμια και χειμάρρους”.

Σημείωσε, ωστόσο ο περιφερειάρχης ότι πλέον “και αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται, καθώς μέχρι φέτος τον Αύγουστο θα έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες ελέγχου και για τα ελαιοτριβεία, από κοινού με αυτές των πυρηνελαιουργείων. Θα καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος” κατέληξε ο Π. Νίκας.