ΠολιτισμόςΑρχείο

Oι Γάλλοι της Ερμιόνης στο πλευρό των Ελλήνων συνοριοφυλάκων

Ο κορωνοϊός κυριαρχεί στην ενημέρωση και καλύπτει, κατά κάποιο τρόπο, τη δεύτερη μάχη που δίνει η Ελλάδα κατά της επίθεσης των Τούρκων Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν (ας μην ξεχνάμε τις τακτικές αυτές), ως ανθρώπινη ασπίδα χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν για τον σκοπό αυτό από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτή την ώρα οι συμμαχίες της χώρας είναι πολύτιμες και οι φιλίες αποτελούν παρήγορο στήριγμα. Καλό είναι λοιπόν να γίνονται γνωστές οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ξένοι πολίτες όπως οι Γάλλοι της Ερμιόνης δια της αντιπροσώπου των κας Nelly Muller.

Η γαλλική κοινότητα της Ερμιόνης αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Γάλλων πολιτών στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο (εκτός Γαλλίας). Συμμετέχει ενεργά στην τοπική οικονομία και τον πολιτισμό και αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τους Γάλλους που επισκέπτονται τη χώρα μας και την Αργολίδα. Η κοινότητα έχει στηρίξει αποφασιστικά και με διάφορους τρόπους τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα διαμορφώνοντας ένα επιπλέον πόλο ενημέρωσης στη σχέση ανάμεσα στους δυο λαούς. Η τελευταία οικονομική κρίση αποτελεί το σημαντικότερο πεδίο αλληλεγγύης που επέδειξε η γαλλική κοινότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αυτή της Ερμιόνης. Σήμερα, παίρνοντας θέση στην απειλητική επίθεση που δέχεται η χώρα μας στον Έβρο από το τουρκικό σουλτανάτο, δημοσιοποιεί τη θέση της υπέρ της Ελλάδας και καλεί τους Γάλλους αντιπροσώπους στους ανώτατους θεσμούς του γαλλικού κράτους (Κοινοβούλιο, Γερουσία) να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να προστατέψει τα ελληνικά-ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Nelly Muller είναι πολλά χρόνια τώρα εκπρόσωπος των Γάλλων της Ελλάδας και της Κύπρου στο γαλλικό κοινοβούλιο ενώ τελευταία, μετά από αλλαγές που έγιναν στους μηχανισμούς εκπροσώπησης, είναι αιρετή Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Γαλλίας και εκ νέου υποψήφια στις δημοτικές εκλογές (εκλογική περιφέρεια Αθηνών) που θα πραγματοποιηθούν σε λίγο. Γαλλίδα με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και κυρίως στην Αργολίδα, η Nelly Muller απευθύνει ανοικτή επιστολή προς τον υπεύθυνο για τους Γάλλους του εξωτερικού Γερουσιαστή Robert del Picchia, επίσης Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων. Η κ. Nelly Muller περιγράφει στην επιστολή της την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο με την χρησιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία ως ανθρώπινης ασπίδας σε μια επίθεση στρατιωτικού χαρακτήρα. Επισημαίνει τη χρήση χημικών από τους Τούρκους, προκειμένου να βοηθηθούν τα κύματα των μεταναστών να ρίξουν το φράχτη και να περάσουν στην Ελλάδα.

Η κ. Nelly Muller σημειώνει με έμφαση στην επιστολή της πως «Οι κάτοικοι που αντιδρούν σε μια αναντίρρητη εισβολή, παρουσιάζονται ως νεο-ναζί, ενώ δέχτηκαν και περιέθαλψαν περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Στη συνέχεια και αφού περιγράφει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς όπως στη Λέσβο θέτει το ερώτημα: Τι να κάνουμε; Πώς να ενεργοποιήσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη;

Η κ. Nelly Muller υπενθυμίζει τα τεράστια προβλήματα (ασφάλειας, υγείας, κλπ) που προκαλούνται από την καταπάτηση της συμφωνίας του 2016 από την Τουρκία και καλεί σε ενδυνάμωση της γαλλικής παρέμβασης στην Ελλάδα σημειώνοντας επιπροσθέτως και την παρουσία των Γάλλων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.


Επιστολή

Γ. Κόνδης