ΚοινωνίαΑρχείο

Στο έλεος του κορωνοϊού οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ

Την άμεση αναστολή της λειτουργίας των ΚΕΠ για «να σωθούν ζωές» ζητούν σε δραματικούς τόνους οι εργαζόμενοι σε αυτά με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θεωρούμε ότι τα ΚΕΠ, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που προσέρχονται σε αυτά, βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους και θα αποτελέσουν πολύ σύντομα εστία διάδοσης της λοίμωξης CoViD-19, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα άμεσα», τονίζουν μεταξύ άλλων. 

Να σημειωθεί πως στο Ναύπλιο τα μέτρα προστασίας είναι εντελώς ανύπαρκτα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε προστατευτικό τζάμι μπροστά τους, ώντας απόλυτα εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στις δραματικές μέρες και ώρες που περνάει η παγκόσμια κοινότητα και η κάθε χώρα χωριστά, μετά και από την γνωστοποίηση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και ότι και άλλες χώρες σύντομα θα βρεθούν στη θέση της Κίνας και της Ιταλίας, θεωρούμε ότι τα ΚΕΠ, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που προσέρχονται σε αυτά, βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους και θα αποτελέσουν πολύ σύντομα εστία διάδοσης της λοίμωξης CoViD-19, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα άμεσα.

Όπως γνωρίζετε τα ΚΕΠ είναι από τις κατ’ εξοχήν υπηρεσίες συνάθροισης κοινού με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα. Κι ενώ, μετά το κλείσιμο των σχολείων και τη χορήγηση ειδικών αδειών σε γονείς, διάφοροι οργανισμοί και υπηρεσίες, αναστέλλουν την εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία πολιτών για διαδικασίες τους εν όλω ή εν μέρει (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ κ.ά.) για τα ΚΕΠ δεν έχει ληφθεί κανένα αντίστοιχο μέτρο. Έτσι καλούνται με σημαντικά μειωμένο προσωπικό λόγω των ειδικών αδειών, να υποδέχονται αυξημένο πλήθος κόσμου, καθώς πολλές διαδικασίες αυτών των υπηρεσιών διεκπεραιώνονται και μέσω ΚΕΠ με αποτέλεσμα το κοινό να μεταφέρεται στα ΚΕΠ, χωρίς ουσιαστικά να λύνει το πρόβλημα του συγχρωτισμού αλλά να το μεταθέτει.

Οι εναπομείναντες συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και άτομα ευπαθών ομάδων, θα αναγκαστούν να δέχονται μεγαλύτερο όγκο πολιτών, επομένως θα έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν και να μεταφέρουν τη νόσο στη συνέχεια, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο. Όλοι έχουν συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αρκετοί πολίτες ανήκουν επίσης σε ευπαθείς ομάδες και οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού με δραματικά αποτελέσματα πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά.

Σημειώνουμε επίσης ότι στα περισσότερα ΚΕΠ δεν έχουν παρθεί καθόλου μέτρα προστασίας εργαζόμενων και πολιτών από τους Δήμους, αρκετοί δε ενημερώνουν τους συναδέλφους μας ότι δεν διαθέτουν ούτε εγκεκριμένο προϋπολογισμό ούτε κονδύλια.

Κατόπιν των ανωτέρω η ΠΟΣΕΚΕΠ θέτει προ των ευθυνών τους τα συναρμόδια Υπουργεία και απαιτεί την αναστολή υποδοχής κοινού στα ΚΕΠ, ως μέτρο που θα συμβάλει στον περιορισμό και την καθυστέρηση διασποράς του νέου ιού, εξαιρετικά σημαντικά και τα δύο στο να σωθούν ζωές. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία των εργαζόμενων, των οικογενειών τους και των πολιτών. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση».