ΚόσμοςΑρχείο

Αμερικανοί πίσω από τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο, οποίος δεν παρουσίασε καμία τεκμηρίωση, ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει φέρει τον θανατηφόρο κορωνοϊό στην Κίνα, όπως μεταδίδει το can (channelnewsasia).

Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ποσταρίσε αυτόν τον ισχυρισμό του στο Twitter αργά την Πέμπτη (12 Μαρτίου), επαναλαμβάνοντας παρόμοιες θεωρίες συνωμοσίας που πολλαπλασιάζονται στα κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που κατηγορούν τις ΗΠΑ για την πανδημία.
Παρ` όλα αυτά η επίσημη εκδοχή είναι  «ότι η πηγή του ιού ήταν άγρια ​​ζώα που πωλούνται σε μια αγορά στην κεντρική πόλη του Wuhan» όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι και ένας εξέχων εμπειρογνώμονας στον τομέα της υγείας ισχυρίστηκαν ότι ο ιός μπορεί να έχει προέλθει αλλού, ενοχοποιόντας Αμερικανούς αξιωματούχους για την νόσο του “ιού Wuhan”.

Στο tweet του, ο Zhao δημοσίευσε ένα βίντεο από τον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου ότι ορισμένοι Αμερικανοί, που αρχικά διαδίδετο ότι έχουν πεθάνει από τη γρίπη, διαγνώστηκαν μετά θάνατον με την ασθένεια COVID-19.

Οι Κινέζοι ζητούν αιτιολόγηση του θανάτου των αμερικανών πιστεύοντας ότι «μπορεί να είναι στρατός των Η.Π.Α. που έφερε την επιδημία στο Γουχάν, και καλούν της ΗΠΑ, να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα των θανάτων και να δώσουν  μια εξήγηση!».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξαγριώσει την Κίνα συνδέοντας τον ιό με τη χώρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo να το ονομάζει “ιό Wuhan”.

Ο Robert O’Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επέμεινε την Τετάρτη ότι η γενέτειρα του ιού ήταν η Κίνα.
“Αυτός ο ιός δεν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προέρχεται από το Wuhan”, δήλωσε ο O’Brien στο think tank του think tank Foundation.

“Δυστυχώς, αντί να χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές, αυτή η επιδημία στο Wuhan καλύφθηκε”, είπε.
Ισχυρίστηκε μάλιστα  ότι η Κίνα “χρειάστηκε  δύο μήνες για να ανταποκριθεί” στην επιδημία, η οποία έχει σκοτώσει σήμερα περίπου 5.000 ανθρώπους και μολύνει περισσότερους από 130.000 παγκοσμίως.

Εάν η Κίνα ήταν πιο συνεργάσιμη και επέτρεπε νωρίτερα σε ξένους εμπειρογνώμονες, είπε, “θα μπορούσαμε να μειώσουμε δραματικά αυτό που συνέβη τόσο στην Κίνα όσο και σε ό,τι συμβαίνει τώρα σε όλο τον κόσμο”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σγουάνγκ χαρακτήρισε την Πέμπτη τις παρατηρήσεις του OBrien “εξαιρετικά ανήθικες και ανεύθυνες”, λέγοντας ότι τα σκληρά μέτρα καραντίνας της Κίνας για τη συγκράτηση του ιού είχαν σαν αποτέλεσμα “σκληρά κερδισμένο πολύτιμο χρόνο” για όλον τον κόσμο.