ΚοινωνίαΑρχείο

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Κανείς δεν κατακρίνεται όταν απέχει δικαιολογημένα από τη Θεία Κοινωνία

Θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την προσέλευση των πιστών στις Εκκλησίες και τη Θεία Κοινωνία παίρνει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με Εγκύκλιο Σημείωμα που απέστειλε προς τους Εφημερίους και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας, δίνοντας οδηγίες για την πρόληψη διασποράς της νόσου αλλά και προς τους Ιερείς για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Αναλυτικά στο σημείωμα αναφέρεται:
«Προς τους Πανοσιολογιωτάτους  και Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους των Ενοριακών Ιερών 
και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ Ημάς Ιεράς  Μητροπόλεως.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Δια του παρόντος Εγκυκλίου Σημειώματος Ημών, με αίσθημα ευθύνης ενώπιον του Θεού και των μελών της τοπικής μας Εκκλησίας, μετά και την έκδοση του κατατοπιστικού ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίον διενεμήθη, αναφορικά με το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην όλη προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου και εξ’ αφορμής της εξέλιξης των γεγονότων, απευθύνομαι και πάλι προς υμάς, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό, ώστε να προτρέψω πατρικώς και να επισημάνω τα εξής:

1ον. Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξῃ υγιή και ακέραιο τον Λαό Του.

2ον. Να λαμβάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων Κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της προλήψεως διασποράς του ιού. Τα μέτρα αυτά είναι:
α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. 
β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα.
γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.
δ) Επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων.

3ον. Πέραν αυτών, προτρέπομεν όλους εκείνους οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, αλλά και όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων, αλλά και των συνανθρώπων τους.

4ον. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχῃ πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

5ον.  Παρακαλούνται οι μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και οι υπερήλικες να αποφεύγουν  να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, όπου εμφωλεύει ὁ κίνδυνος διασποράς του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, κυρίως, για τον οποίον ανεστάλη ἡ λειτουργία των σχολείων, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες διάδοσης σε άλλους χώρους. 
Ως προς το θέμα της Θείας Κοινωνίας αναφέρουμε,   ότι για τα μέλη της Ορθοδόξου ημών Εκκλησία η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία είναι ελεύθερη, σε κανέναν δεν επιβάλλεται και κανένας δεν κατακρίνεται όταν απέχει προσωρινά και δικαιολογημένα απ’ αυτήν, για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, κυρίως όταν πρόκειται να “σκανδαλίσει” τον αδελφό του. 

Τα μέλη της Εκκλησίας με αίσθημα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης θα πρέπει να κατανοούν ότι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο είναι μέρος της πίστης τους και να αποφεύγουν να δοκιμάζουν την πίστη των συνανθρώπων τους όταν γνωρίζουν οι ίδιοι ότι μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν φορείς διάδοσης του ιού. Όπως ελεύθερα προσέρχονται στις ιερές ακολουθίες μπορούν αντίστοιχα και να απέχουν.

  Ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μεταδόσεως ασθενειών η Θεία Κοινωνία, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών γνωρίζουν ότι η προσέλευση στην Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά, αφ’ ενός, μία έμπρακτη κατάφαση αυτοπαραδόσεως στον Ζώντα Θεό και, αφ’ ετέρου, τρανή φανέρωση αγάπης προς Αυτόν, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και, ίσως, δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α’ Ἰωαν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησία γνωρίζουν ότι η Koινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις και τους φόβους. 
Τέλος, επιβεβαιώνουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των Ιερών ακολουθιών.

Όλες οι άλλες συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, έχουν αλλότρια προσέγγιση και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. 

Όλοι οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, οι Μοναχοί και ο ευαγής Ιερός Κλήρος, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο, είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή και να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια».

Ευχέτης Προς Κύριον
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ »