ΕλλάδαΑρχείο

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στους πολίτες εκτός ΕΕ

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι πως από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια. Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς. 

Ακόμη τόνισε πως θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές ενώ θα απογορεύεται ο ελλιμενισμός ιδιωτικών σκαφών από το εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος ανακοίνωσε:

  • Από αύριο στις 06.00 απαγορεύεται να μπουν στην Ελλάδα, πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα, πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.
  • Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διακοπές τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Αυτονοήτως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα, μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν την παρέλευση του χρόνου αυτού.
  • Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες. Ειδικότερα, η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα εκεί αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα, ανά μια ώρα, περιορισμένες ομάδες ατόμων.