Site icon Αρχείο anagnostis.org

Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση του κορωνοϊού συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κορωνοϊός

Παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγκροτεί ο τομέας Υγείας της ΚΟ σε συνεργασία με το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος όπως τονίζει ο τμήμα Υγείας της του κόμματος είναι «η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, η ανάδειξη προβλημάτων, ελλείψεων, ανεπαρκειών ή λαθών στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση τα ενδεικνυόμενα κάθε στιγμή μέτρα».

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι αυτή η διεθνής κρίση Δημόσιας Υγείας αναδεικνύει περίτρανα και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης από κανένα, την τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία της δημόσιας περίθαλψης και της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Χωρίς τη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ που καταφέραμε σε συνθήκες λιτότητας να διασφαλίσουμε την προηγούμενη περίοδο,  χωρίς την ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με επιπλέον προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό), χωρίς την πολιτική της εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας όλων πολιτών μέσα από το Δημόσιο Σύστημα (ν.4368/2016 για τους ανασφάλιστους), σήμερα η κατάσταση θα ήταν μη διαχειρίσιμη» τονίζει ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τονίσαμε επίσης από την αρχή ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την πανδημία για ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση (όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ) και ότι θα επιμείνουμε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των αναγκαίων μέτρων θωράκισης του ΕΣΥ και τήρησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με στόχο τη θετική συμβολή μας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Για μας η κορυφαία προτεραιότητα σήμερα είναι:

1. Η ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας με εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και

2. Η γρήγορη λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ και ειδικότερα κρίσιμων «κρίκων» στη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και των ασθενών  με κοροναϊό όπως οι ΜΕΘ, τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), το ΕΚΑΒ, τα Εργαστήρια και  οι δομές ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Θέματα που χρειάζονται γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση:

Η παραπάνω αναφορά για τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα επικαιροποιείται με βάση τις εξελίξεις και θα δίνεται στη δημοσιότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Exit mobile version