Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το πρακτικό της συζήτησης για την ανάπλαση στο Πάρκο Κολοκοτρώνη

Πάρκο Κολοκοτρώνη

Δημοσιοποιήθηκε το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου για την ανάπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη, μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πολιτών που δεν επιθυμούν να αλλάξει το γνωστό κεντρικό πάρκο της πόλης.

Η συνεδρίαση είχε γίνει στις 03 Μαρτίου 2020 και σήμερα 18 Μαρτίου 2020 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΓΕΙΑ.

Αναφέρει το πρακτικό:

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισήγαγε προς συζήτηση το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης περί έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση Πάρκου Κολοκοτρώνη»» και έδωσε το λόγο στον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κο Κυριαζή Δημήτριο, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Το πάρκο Κολοκοτρώνη, είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο παλιό τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, και έχει συνολική έκταση 5100 τ.μ.. Τοποθετείται ανάμεσα στους οδικούς άξονες Σιδηράς Μεραρχίας και Πολυζωϊδη, και στους πεζοδρόμους Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Παύλου. Τα παραπάνω αποτελούν και τα όρια μελέτης και επέμβασης.

Η επέμβαση γίνεται με σκοπό την ανάπλαση του πάρκου Κολοκοτρώνη που καλείται να αντιστρέψει την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα και να γίνει ελκυστικό τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες του.

Μέσα από διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τον κόσμο προκύπτουν τα παρακάτω κριτήρια σχεδιασμού:

Ανανέωση της εικόνας, και αναζωογόνηση του Πάρκου Κολοκοτρώνη,
Διατήρηση και εμπλουτισμός του Φυτικού Υλικού,
Διατήρηση της ταυτότητας του Πάρκου – βοτανικού κήπου,
Απομάκρυνση της εμπορικής δραστηριότητας μέσα από το Πάρκο,
Καταπολέμηση της μικρο – εγκληματικότητας, 
Κάλυψη σύγχρονων αναγκών των κατοίκων

Τα παραπάνω σημεία, σε συνδυασμό με δευτερογενείς παράγοντες, όπως :

Αύξηση της ασφάλειας των διερχόμενων επισκεπτών στο πεζοδρόμιο επί της οδού Σιδηράς Μεραρχίας,
Βελτίωση της εικόνας και είσοδο του πάρκου από την οδό Πολυζωϊδη,
Βελτίωση της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητα του Πάρκου,
Τοποθέτηση σημείων ενημέρωσης

αντιμετωπίζονται με την παρούσα μελέτη.

Πρόταση ανάπλασης Πάρκου Κολοκοτρώνη
Η πρόταση περιλαμβάνει διαφόρων τύπων παρεμβάσεις

Εισαγωγή νέων ροών και κίνησης και ζωνών στάσης

Η πρόταση ανάπλασης περιλαμβάνει τον σχεδιασμό 2 νέων παράλληλων ροών κίνησης των επισκεπτών του χώρου. Η κατασκευή αποκτά ένα πολλαπλό ρόλο. Δημιουργεί νέες ζώνες στάσης, όπου τα σκαλιά μετατρέπονται σε μεγάλου μήκους καθιστικά, προσδίδει στην συμμετρία του και επαναπροσδιορίζει τα όρια σε σχέση με την πόλη και την εμπορική δραστηριότητα.

Στόχος της κατασκευής είναι να δώσει την ελευθερία στους επισκέπτες να διαλέξουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πάρκο και την σκιά για ανάπαυση μέσα στο καλοκαίρι ή την απόσταση που θέλουν να κρατήσουν από την επόμενη παρέα.

Η ανάπλαση δεν έρχεται να ανατρέψει τον υφιστάμενο σχεδιασμό, αλλά να τον ενισχύσει και να τον αναδείξει. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται πάνω στον ίδιο άξονα συμμετρίας και έρχεται να διορθώσει τις αλλοιώσεις μέσα από το πέρασμα του χρόνου .

Μετά και από την προβολή σχετικών φωτογραφιών και την παροχή διευκρινίσεων περί των υλικών της παρέμβασης και του εύρους αυτής, ακολούθησε τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίοι αναφέραν αναλυτικά τους λόγους διαφωνίας τους , όπως προκύπτει και από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Σώμα ν α αποφασίσει σχετικά.

(Κατά τη λήψη της απόφασης ήταν εκτός αιθούσης ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χρόνης Νικόλαος)

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω εκτεθέντα, την ισχύουσα νομοθεσία ( το άρθρο 65 και 67 του Ν.3852/10 ) και μετά από διαλογική συζήτηση, όπως καταγράφηκε στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι κατά Πλειοψηφία

(Μειοψηφούντων των επικεφαλής των αρχηγών των συνδυασμών της αντιπολίτευσης κ.κ. Αναγνωσταρά Παναγιώτη, Σαλεσιώτη Αναστασίου και Γκόνη Κωνσταντίνου και των Δημ. Συμβούλων Μπουζαλά Γεωργίου, Δήμα Ανδριανού, Λαμπρόπουλου Ευάγγελου, Καραγιάννη Δημητρίου, Δικαίου Γεωργίου, Περράκη Γεωργίου, Καραμανιόλα Γεωργίου, Κατερινάκου Χαράλαμπου – Βασιλείου, Μπικάκη Νικολάου και Αλημπέρτη Μαρίας, οι οποίοι καταψήφισαν).

Exit mobile version