Το Λιοντάρι του Ναυπλίου και η πανδημία
Το Λιοντάρι των Βαυαρών στο Ναύπλιο μας επισημαίνει πως δεν λήφθηκαν μέτρα κατά της Πανδημίας Τύφου που θέριζε την περίοδο που ο Όθωνας ήρθε στην Ελλάδα. Οι Βαυαροί, σύμφωνα με την παράδοση, έτρωγαν τα κηπευτικά ωμά, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τύφο.
Μάλιστα οι Έλληνες περιφρονητικά, ονόμασαν το μνημείο αυτό Αγγουρώων, αφού το Ηρώων απευθύνεται προς τους Ήρωες, ενώ αυτοί δεν πήραν προληπτικά μέτρα για την πανδημία με αποτέλεσμα να θαφτούν εκεί πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι που προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και έχασαν τη ζωή τους κατά τα έτη 1833 και 1834.
Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν στο Ναύπλιο. Λαξεύτηκε το 1840-1841 με χορηγία του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α΄.
Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναγράφεται: «Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ»