ΚοινωνίαΑρχείο

Το Σχέδιο B για την προστασία του Νοσηλευτικού Προσωπικού αν ξεφύγει η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού

Έτοιμο σχέδιο έχει η κυβέρνηση για την περίπτωση που επικρατήσει το εφιαλτικό σενάριο κατά το οποίο τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το κύμα των περιστατικών του κορωνοϊού που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο σχεδιασμός προβλέπει να μπαίνουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ μόνο 7 αντί 14 ημέρων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», εξαιτίας της έντονης αυτής ανησυχίας έχει ήδη καταρτιστεί plan b για τη σωτηρία του συστήματος Υγείας στην περίπτωση που νοσήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

«Επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα κληθούν με διαδικασίες-εξπρές να κάνουν συμβάσεις με «μπλοκάκια» ώστε να συμβάλουν με τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση του πιθανού κύματος κρουσμάτων. Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές διεργασίες και οι υπολογισμοί, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και τα κονδύλια.

«Κατάργηση» των ειδικοτήτων, καθώς στον πόλεμο κατά του κοροναϊού θα μπουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες και θα αξιοποιηθούν όλοι οι γιατροί του δημοσίου συστήματος, έστω και αν είναι πλαστικοί χειρουργοί, διαβητολόγοι ή γυναικολόγοι και οφθαλμίατροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις εργαζομένων στο ΕΣΥ για να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού και να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Το κύμα των αιτήσεων αυτών αποδίδεται τόσο στον φόβο που έχει προκαλέσει και στους εργαζομένους του συστήματος ο φονικός ιός όσο και στο γεγονός ότι πολλοί θέλουν να παραμείνουν με τις οικογένειές τους, ειδικά εάν έχουν παιδιά και δεν μπορούν να τα αφήσουν για φροντίδα στους ηλικιωμένους γονείς.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότερες αιτήσεις απορρίπτονται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), εκτός εάν αποδεικνύεται εγγράφως ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη. 

Σχετικά πάντως με το υγειονομικό υλικό που απαιτείται στα νοσοκομεία, με βάση τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αλλά και άλλων σωματείων εργαζομένων, μάσκες γάντια και άλλα είδη, όπως ειδικά γυαλιά, χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές γιατροί αναγκάζονται να περνούν για ώρες με την ίδια μάσκα, παρότι αυτό απαγορεύεται για λόγους διασποράς του ιού.

Αντίστοιχες ελλείψεις όμως καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και ειδικά στα μικρά ιδιωτικά ιατρεία. Οι υγειονομικές Αρχές, πάντως, φαίνεται ότι κάνουν προσπάθειες για την προμήθεια αναλώσιμου υλικού, το οποίο έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι μόλις 38 εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που προχωρούν σε εντοπισμό και εισαγωγή των αναλώσιμων από διάφορες χώρες. Εντυπωσιακή είναι και η προσφορά των ιδιωτών που διαθέτουν από αναπνευστήρες μέχρι μάσκες και γάντια στο προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στα αντιδραστήρια για τα τεστ διάγνωσης, και αυτά παραμένουν λιγοστά, παρότι οι Αρχές προμηθεύονται συχνά-πυκνά. Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να επαρκούν για το σύνολο των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και ήπια. Σχετικά με τον γενικό πληθυσμό, θα ξεκινήσει εντός των ημέρων δειγματοληπτικός έλεγχος με 500 ειδικά συνεργεία από τον ΕΟΔΥ, ώστε να καταγραφεί επιδημιολογικά η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας.