Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας ΑΚΣΥΝΑ αναφέρεται σε κορωνοϊό και λαϊκές αγορές και κάνει προτάσεις για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και για τους παραγωγούς & πωλητές των λαϊκών.
Αναλυτικά το όσα αναφέρει ο ΑΚΣΥΝΑ:
«Περιορίζουμε τις εξόδους μας, κυρίως για τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες σε χωράφια και στάβλους, εφοδιαζόμαστε αντίστοιχα το χαρτί μετακίνησης για τις αγροτικές μας εργασίες. Όμως, όσο και αν ο καθένας πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος, προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές σε όλους πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Στον νομό μας, δεν υπάρχει καμία ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νομού, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας κα. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαιτείται, εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να έχουν πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο προσωπικό. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα αναγκαία περιστατικά, οι έκτακτες, αλλά και οι πάγιες ανάγκες για την υγεία του λαού.
Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων. Δεν έχει εξασφαλιστεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για αγρότες-κτηνοτρόφους από το χαμένο εισόδημα (τιμή κρέατος) ή ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που νοσήσουμε. Δεν έχουν παρθεί μέτρα στήριξης και αποζημίωσης της γυναίκας αγρότισσας που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
Για όλα τα παραπάνω, για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους διεκδικούμε:
- Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουμε οι ίδιοι να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
- Να μην πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το επόμενο 6μηνο.
- Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.
- Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 σε όλους τους δικαιούχους όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ. Άλλωστε είναι δικά μας χρήματα που τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ τα τελευταία 9 χρόνια.
- Αυξημένα μέτρα στήριξης στην ύπαιθρο, αφού η πλειοψηφία σε αρκετά χωριά είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
- Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.
- Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, για τους συναδέλφους που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
- Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα που έχουν πληγεί από τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Για τους συναδέλφους παραγωγούς πωλητών λαϊκών αγορών
Με τα μέτρα που εξήγγελλε η Κυβέρνηση, απαγορεύει την πώληση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς που μετακινούνται σε άλλη Περιφέρεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες συνάδελφοι αγρότες από την Αργολίδα δεν μπορούν να μεταβούν στις λαϊκές αγορές της Αττικής. Είναι τεράστιο το πλήγμα στο εισόδημα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς λαϊκών αγορών.
Το προηγούμενο διάστημα, πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα ώστε να μην γίνεται συνωστισμός στις λαϊκές αγορές. Είναι υποκριτικό το μέτρο της κυβέρνησης, με πρόσχημα τον κορονοϊό, αφού, την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι είναι στοιβαγμένοι σε κλειστούς χώρους χωρίς να παίρνονται μέτρα προστασίας και διασφάλισης της υγείας, όπως στα συσκευαστήρια νωπών προϊόντων, υπάρχει συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ.
Φαίνεται καθαρά, ότι η Κυβέρνηση πασχίζει για την διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του ΓΓ Εμπορίου που καλεί τους παραγωγούς λαϊκών αγορών να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ, σε μεγαλέμπορους, στις λαχαναγορές.
Η προμήθεια και η επάρκεια αναγκαίων προϊόντων για τα λαϊκά νοικοκυριά, μπορεί να γίνει μόνο με την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ήδη αυτές τις μέρες, υπάρχει έλλειψη αναγκαίων προϊόντων στην Αθήνα (πορτοκάλια, μανταρίνια, φρούτα κα) ενώ υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων από σούπερ μάρκετ, εις βάρος των λαϊκών νοικοκυριών της Αττικής.
Διεκδικούμε επιπροσθέτως:
- Να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς περιορισμούς ανά Περιφέρεια.
- Εφοδιασμός όλων των πωλητών στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας. Η χρηματοδότηση να γίνει με την αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους που έχουμε καταβάλει.
- Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Περιφέρεια για εξασφάλιση όσο είναι δυνατόν, μέτρων που να διευκολύνουν την πρόσβαση στις λαϊκές αγορές χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού (π.χ. αραίωση των πάγκων, διεύρυνση των ορίων των λαϊκών αγορών).
- Για τους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ή νοσήσουν, να δοθεί έκτακτο επίδομα.
- Να δοθεί οικονομική ενίσχυση για όσες περιπτώσεις πωλητών που για τη φύλαξη των παιδιών θα αναγκαστούν να μη δουλέψουν όσο ισχύει το κλείσιμο σχολείων, παιδικών σταθμών κλπ.
- Να υπάρχει αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που οφείλονται σε επιπτώσεις ή στα αναγκαία μέτρα για προφύλαξη από τον κορονοϊό.