ΔΕΝ ανακυκλώνουμε γάντια, μαντηλάκια, μάσκες
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας σε μια προσπάθεια να προλάβει τη διασπορά του κορωνοϊού μέσω των απορριμμάτων δίνει χρήσιμες οδηγίες για τη διαχείρισή τους. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει μερικά πολύ βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή:
«Η σωστή και έγκαιρη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων», λέει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, «είναι πολύ σημαντική για την διασφάλιση της υγείας των δημοτών στις έκτακτες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής (με εξαίρεση μια περιορισμένη ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Δήμου Κορινθίων), δεν υπάρχει δημόσια παροχή οδηγιών-ενημέρωση από τους δήμους της Κορινθίας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς τους δημότες, δηλαδή προς την πηγή των απορριμμάτων.
Στα πλαίσια αυτά, που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, προβαίνουμε στην παροχή των παρακάτω οδηγιών προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των Καταναλωτών-δημοτών, η υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα και να βοηθηθεί το έργο των τελευταίων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Τις ίδιες ακριβώς οδηγίες αποστείλαμε και προς όλους τους δήμους της Κορινθίας, καθώς και προς τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας και το τμήμα υγείας της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και Αναμένουμε την δική τους παρέμβαση στο πολύ κρίσιμο αυτό πεδίο της Δημόσιας Υγείας.
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Εάν όλα τα πρόσωπα σε κάποιο σπίτι είναι υγιή πρέπει να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:
–Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο (π.χ. γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά) ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Αντιθέτως πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. Για τα υπόλοιπα απορρίμματα συνεχίστε την διαλογή και την ανακύκλωση όπως πριν.
–Οι σακούλες απορριμμάτων ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται ανοικτές ή μισάνοικτες, αλλά να χρησιμοποιούνται ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και να κλείνονται καλά. Γεμίζετε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ ώστε να δένονται σφιχτά.
–Να ρίχνετε πάντα τις σακούλες απορριμμάτων μέσα στον κάδο και να κλείνετε το καπάκι για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε ποτέ σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος χρησιμοποιήστε κάποιον κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατήστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
–Σταματήστε κάθε δραστηριότητα που παράγει μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και κλαδέματα και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
–Ανοίγετε και κλείνετε τους κάδους χρησιμοποιώντας τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
Εάν στο σπίτι υπάρχει κάποιος σε καραντίνα ή έχει συμπτώματα ίωσης ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:
–Μη διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
–Γεμίστε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, δέστε σφιχτά και τοποθετήστε σε δεύτερη σακούλα που επίσης πρέπει να κλείσετε σφιχτά. Προσέξτε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιήστε και τρίτη σακούλα.
–Χρησιμοποιήστε γάντια για να κλείσετε και να δέσετε τις σακούλες αλλά και για να τις μεταφέρετε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσετε σπίτι, πετάξτε τα στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.
Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους, ώστε να προστατεύεται η υγεία των δημοτών, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε έκτακτες, όπως σήμερα για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Σε αυτή τη φάση θα ήταν πολύ χρήσιμο έστω και τώρα να γίνει πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά και σε αρκετούς δήμους της Κορινθίας -ιδίως στον Δήμο κορινθίων- υπάρχει πολύ μεγάλο ταμειακό απόθεμα προερχόμενο από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού».