ΠολιτισμόςΑρχείο

Αν μπορούσε να μιλήσει ο κορωνοϊός τι θα μας έλεγε (Vid)

Τι θα μας έλεγε ο κορωνοϊός αν μπορούσε να μας μιλήσει; Την απάντηση επιχειρεί να μας δώσει ο Ιταλός συγγραφέας Danilo Calabrese, δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη.

Ο συγγραφέας μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο δίνει υπόσταση στον Covid-19 και προσπαθεί να φανταστεί, τι θα μας έλεγε ο ιός αν είχε μιλιά.

Χρησιμοποιώντας τον κορωνοϊό, ο συγγραφέας καταδεικνύει την ανθρώπινη ματαιοδοξία και αδιαφορία για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους, καθώς και πολλά ακόμα προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων τα οποία χαρακτηρίζουν τη σημερινή κοινωνία.

Μέσα από την απομόνωση μπορούμε να δούμε πόση αξία έχουν μικρά καθημερινά πράγματα: «μια αγκαλιά, η ανθρώπινη επαφή, ο διάλογος, μια χειραψία, μια βραδιά με φίλους, μια βόλτα στο κέντρο, ένα δείπνο σε κάποιο μαγαζί, ένα τρέξιμο στο πάρκο σε ανοιχτό χώρο». Και πως δε θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα.

Στο μήνυμα του καταλήγει ότι είμαστε όλοι ίδιοι και δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ζούμε απλά και να κάνουμε καλές πράξεις αλλά όχι μόνο όσο θα υπάρχει ο κορωνοϊός.

Τη μετάφραση στα ελληνικά επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος. Η μουσική επένδυση του βίντεο είναι από το «Now we are free» του Γερμανού συνθέτη Hans Zimmer.