Site icon Αρχείο anagnostis.org

Προς τι τα έντυπα κίνησης

Άκης Ντάνος

Σωστά μια κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας των πολιτών της. Δεν θα μπω στην λογική αν είναι σωστές ή όχι όλες οι απαγορεύσεις. Θα ξεκινήσω πιστεύοντας πάντα στην καλή πρόθεση, που δεν είναι άλλη από την προστασία του πληθυσμού σε μια επικράτεια απ όποια κι αν είναι η απειλή, είτε επιτιθέμενος εχθρός είτε μια καταστροφή ή μια πανδημία.
 

Η απαγόρευση κινήσεων, το είπα για μια ακόμα φορά και θα το ξαναπώ δεν μου φαίνεται τόσο συνταγματική, πολύ περισσότερο ο αποκλεισμός συναντήσεων, αν και όλα θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά. Θα μπορούσαν χωρίς κίνδυνο διαρροής;  Πως θα κάνεις μια διαδήλωση ψηφιακά; Τώρα αφαιρούνται προνόμια από τους εργαζόμενους και όχι σε 6 μήνες, αν λήξει η καραντίνα.  Όμως κι αυτό θα το ξαναδούμε.

Ας έρθουμε στα έντυπα που συμπληρώνει ο πολίτης. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο, το εφάπαξ, που υπογράφεται από την επιχείρηση για τον εργαζόμενο, τα υπόλοιπα, «πάω για τσίσια τον σκύλο μου» είναι αστεία και άχρηστα, αφού δεν βεβαιώνονται από κανέναν.

Ο αστυνομικός ή όποιος με ελέγξει, θα ελέγξει αν ευσταθούν τα στοιχεία μου κι αν είναι σωστά συμπληρωμένο το έντυπο. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να βεβαιώσει, ούτε καν αν ο σκύλος είναι δικός μου ή πόσες φορές την ημέρα πάω στον φούρνο ενώ εγώ πάω επίσκεψη σε φίλους συγγενείς κλπ. Θα αρκούσε να πω στον ελεγκτή μου που πάω στην προκειμένη περίπτωση.

Στην Γερμανία πχ, ο κάθε πολίτης έχει μαζί του ένα έγγραφο από το “Wohnung Meldeamt” από την υπηρεσία δήλωσης κατοικίας, όπου βεβαιώνεται ο τόπος κατοικίας του. Στην Ελλάδα μένεις όπου δηλώσεις πάνω σε ένα χαρτί! Πως επομένως μπορεί να έχει ισχύ ένα έγγραφο που το βεβαιώνεις ο ίδιος χωρίς να υπάρχει πρακτικά δυνατότητα ελέγχου;
 

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η διαδικασία; Μόνο πρόβα και εξοικείωση θα μπορούσε να είναι με την ιντερνετική καταγραφή μεθ` αύριο της όποιας κίνησης του πολίτη, κι αν κι αυτή κριθεί μη ασφαλής τότε τι μένει; Να κυκλοφορούμε με πομπούς βραχιολάκια;

Επομένως μια είναι η λύση. Συνειδητός πολίτης! Αλλά έλα που η συνειδητότητα δεν θα τερματιστεί με την κρίση! Κι αυτό είναι που φοβούνται, οπότε έλεγχος με βούρδουλα για να μας θυμίσουν πως είμαστε ραγιάδες κι όχι πολίτες.

 

Exit mobile version