ΟικονομίαΑρχείο

Αλλαγές στο «νυφοπάζαρο». Ποια θα είναι η θέα της «πασαρέλας» προς τη θάλασσα

Η γνωστή «πασαρέλα» ή «νυφοπάζαρο» – όπως αποκαλείται το πεζοδρόμιο που περνά μπροστά από τις καφετέριες της παραλίας στο λιμάνι του Ναυπλίου – σύντομα θα αλλάξει όψη.

Παρότι η απαγόρευση απόπλου ιδιωτικών σκαφών για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού CΟVID-19 είναι σε ισχύ, το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου φαίνεται ότι ετοιμάζεται για την μετά κορωνοϊού εποχή, αποφασίζοντας να υλοποιήσει την από Ιανουαρίου εξαγγελία του προέδρου του Τάσου Ζαφείρη για τη δημιουργία μόνιμου αγκυροβόλιου Καταμαράν στο Ναύπλιο.

Το Λιμενικό Ταμείο έλαβε ομόφωνα την απόφαση αδειοδότησης της τοποθέτησης οικίσκου στο χώρο μπροστά στον Αμφιτρύωνα, της τοποθέτησης πίλαρς, καθώς και των εργασιών μόνιμου αγκυροβολίου των σκαφών για την ασφαλή πρόσδεσή τους στην προβλήτα.

Προβλέπεται να αποξηλωθεί μία σειρά από τις μαρμάρινες πλάκες της προβλήτας και να γίνει μικρή εκσκαφή βάθους περίπου 15 εκ. και πλάτους όσο η πλάκα, για να τοποθετηθεί κατάλληλος μονωμένος σωλήνας που θα περιέχει τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πίλαρ.

Ακόμα θα δημιουργηθεί αγκυροβόλιο τύπου τεσσαροχάλι εμπρός της προβλήτας, που θα τοποθετηθούν τα σκάφη σε απόσταση 50 μέτρων από την προβλήτα του λιμανιού. Το τεσσαροχάλι θα αποτελείται από καδένες και σχοινιά τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών στη προβλήτα.

Συγκεκριμένα το Λιμενικό Ταμείο πριν λίγες ημέρες αποφάσισε τα παρακάτω:

1.Εγκρίνει την παραχώρηση χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη Λιμένα Ναυπλίου εκ 32 τ.μ. στην εταιρεία istion yachting για την κατασκευή και την τοποθέτηση λυόμενου ξύλινου οικίσκου διαστάσεων 8,0 μ Χ 4,0 μ, εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Ναυπλίου επί της ακτής Μιαούλη για την εξυπηρέτηση των τουριστικών σκαφών της που θα ελλιμενίζονται εκεί.

2.Το χρονικό διάστημα παραχώρησης ανέρχεται σε δυο έτη και θα αρχίζει από την ημέρα που η παρούσα πράξη παραχώρησης λάβει την έγκριση από το Συντονιστή Απ/νης Δ/σης Πελ/σου Δ.Ε και Ι. το δε αντάλλαγμα ανέρχεται σε 300,00€ μηνιαίως και επιβαρύνεται με τις σχετικές κρατήσεις ύψους 6,6%.

3.Η παραχώρηση του χώρου για την τοποθέτηση του οικίσκου καθώς και οι εργασίες ρευματοδότησης για την τοποθέτηση κατάλληλων πίλαρ και οι εργασίες μόνιμου αγκυροβολίου των σκαφών για την ασφαλή πρόσδεσή τους στη προβλήτα θα γίνουν σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην εισήγηση του κ. Προέδρου του και αφού η παρούσα απόφαση λάβει την συμφωνη γνωμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΕΝ,Αρχαιολογία) και εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Συντονιστή Απ/νης Δ/σης.

Λιμάνι Ναυπλίου

 

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος Τάσος Ζαφείρης ανέφερε ότι κατατέθηκε τεχνική περιγραφή στο ΔΛΤΝ η οποία έχει ως εξής:

α) την κατασκευή ξύλινου οικίσκου εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Ναυπλίου. Ο οικίσκος θα έχει διαστάσεις 8,0 μ Χ 4,0 μ και θα βρίσκεται εντός της εσοχής που δημιουργείται από τα ήδη διαμορφωμένα παρτέρια, εφαπτόμενος στον τοίχο της πισίνας του ξενοδοχείου Αμφιτρύων. Θα είναι κατασκευασμένος από ξύλινες δοκούς 8X13 εκ., ξύλινες τάβλες πλάτους 15 εκ. με ενδιάμεση μόνωση από πετροβάμβακα. Η σκεπή θα είναι ξύλινη με μόνωση από εξηλασμένη πολυστερίνη 5 εκ. και κάλυψη από ασφαλτικό κεραμίδι ή βυζαντινά κεραμίδια τοποθετημένα καρφωτά, λόγω μικρού βάρους. Θα αποτελούνται από 2 ξύλινα ανοιγόμενα παράθυρα και 1 ξύλινη θύρα εισόδου στη βόρεια πλευρά. Το πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από σουηδικές τάβλες πάχους 22 χιλ. και πλάτους 15 εκ. Οι χρωματισμοί θα είναι ριπολίνες σατινέ.

β) Εργασίες ρευματοδότησης των σκαφών. Θα αποξηλωθεί μία σειρά από τις μαρμάρινες πλάκες της προβλήτας και θα γίνει μικρή εκσκαφή βάθους περίπου 15 εκ. και πλάτους όσο η πλάκα, για να τοποθετηθεί κατάλληλος μονωμένος σωλήνας που θα περιέχει τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος. Η παροχή θα είναι 5X10 και στην πορεία θα μοιράζεται κατάλληλα σε τέσσερα πίλαρ.

γ) Εργασίες αγκυροβολίου σκαφών : Θα τοποθετηθεί αγκυροβόλιο τύπου τεσσαροχάλι εμπρός της προβλήτας που θα τοποθετηθούν τα σκάφη σε απόσταση 50 μέτρων από την προβλήτα του λιμανιού. Το τεσσαροχάλι θα αποτελείται από καδένες και σχοινιά τα οποία θα μας εξασφαλίζούν την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών στη προβλήτα…> και προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας και να της παραχωρηθεί ο ζητούμενος χώρος εκ 32 τ.μ. η δε παραχώρηση να γίνει για το χρονικό διάστημα δυο ετών και θα αρχίζει από την ημέρα που η παρούσα πράξη λάβει την έγκριση από το Συντονιστή Απ/νης Δ/σης Πελ/σου Δ.Ε.