ΚοινωνίαΑρχείο

Ένα εκατ. ευρώ ζητά η οικογένεια της 24χρονης που σκοτώθηκε στο Πολυλίμνιο

Αγωγή αποζημίωσης που συνολικά ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ, κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας από τη μητέρα, τον πατέρα, την αδελφή και την γιαγιά της άτυχης 24χρονης από την Πάτρα που έχασε τη ζωή της, τον Αύγουστο του 2016, στο Πολυλίμνιο Χαραυγής.

Με την αγωγή, τόσο στο Ελληνικό Δημόσιο, όσο και στο Δήμο Μεσσήνης, επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες για ότι συνέβη και ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, παρέλειψαν να επιδείξουν την προσοχή που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλουν, καθώς και να προβούν στις επιβαλλόμενες ενέργειες για προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των επισκεπτών στο χώρο του Πολυλιμνίου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει κατατεθεί και μήνυση, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια στον τότε Δήμαρχο Μεσσήνης, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, το Διευθυντή Δασών Μεσσηνίας, το Δασάρχη Καλαμάτας και 4 στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την αγωγή, η υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου συνίστανται στα εξής: 

Η έκταση του Πολυλιμνίου όπου έγινε το τραγικό ατύχημα, είναι στο χαρακτηρισμό δασική και ως τέτοια απεικονίζεται στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας.

Επισημαίνεται λοιπόν, ότι οι δασικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και το Δασαρχείο Καλαμάτας είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνες και αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου για τη συντήρηση, οροσήμανση και λήψη μέτρων προστασίας προς αποτροπή του κινδύνου κατολίσθησης βράχων στον υπαίθριο χώρο δασικής αναψυχής του Πολυλιμνίου.

Τους αποδίδεται ότι παρέλειψαν:

α) Να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας του χώρου προς αποφυγή του κινδύνου αποκόλλησης και κατολίσθησης βράχων της πλαγιάς. 

β) Να εκτελέσουν τα αναγκαία τεχνικά έργα για τη συντήρηση πεζοπορικού μονοπατιού και εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης και παραμονής των εισερχόμενων επισκεπτών, εντός του επίμαχου χώρου, βάσει περιοδικά συντασσόμενων μελετών.

γ) Να τοποθετήσουν προειδοποιητικές πινακίδες αναγγελίας κινδύνου πτώσεως βράχων και ρυθμιστικές πινακίδες απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η είσοδος και η περιήγηση των επισκεπτών εντός του υπαίθριου χώρου ήταν επικίνδυνη λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και της αυξημένης πιθανότητας να εκδηλωθούν κατολισθήσεις βράχων, όπως συνέβη πολλές φορές και στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2009, στη λίμνη Κάδη κάτω από το μεγάλο καταρράκτη, αποκολλήθηκε μικρό βραχοτεμάχιο και χτύπησε λουόμενη στο κεφάλι, με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της, να πέσει στη λίμνη και να κινδυνεύσει με πνιγμό. Το 2013, κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί στο μεγάλο καταρράκτη (λίμνη Κάδη), εκδηλώθηκε μεγάλη κατολίσθηση βράχων φράσσοντας το μονοπάτι και τον Φεβρουάριο του 2016, εκδηλώθηκε άλλη κατολίσθηση, όταν αποκολλήθηκε αποσαθρωμένος ογκόλιθος μεγέθους 1,5 μ3.

Ο Δήμος Μεσσήνης θεωρείται υπαίτιος διότι:

Όπως σημειώνεται στην αγωγή, ο τότε Δήμαρχος Μεσσήνης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης γνώριζαν ήδη πολύ νωρίτερα τη σαθρότητα και επικινδυνότητα της συγκεκριμένης περιοχής και παρά ταύτα δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια, προκειμένου να αποτρέψουν πιθανό τραυματισμό ή και το θάνατο όσων εισέρχονταν καθημερινά εκεί, από την απόσπαση και πτώση των υπερκείμενων βράχων. 

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης τον Φεβρουάριο του 2016 είχε τεθεί θέμα επικινδυνότητας της περιοχής του Πολυλιμνίου εξαιτίας κατολίσθησης βράχου την προηγούμενη ημέρα (21/2/2016) και στο πρακτικό της συνεδρίασης αναφέρεται ότι υπήρχε πρόβλημα, όσον αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών, που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί. 

Γι΄ αυτό όπως τονίζεται, οι διοικούντες τον Δήμο είχαν πλήρη γνώση και επίγνωση της επικινδυνότητας της περιοχής του Πολυλιμνίου και της ανάγκης διορθωτικών-παρεμβατικών έργων, αλλά  περιορίστηκαν σε ευχολόγια και δεν έκαναν τίποτα μέχρι το θανατηφόρο ατύχημα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι και παλαιότερα είχαν γίνει κατολισθήσεις, όχι μόνο δεν απέκλεισαν την είσοδο και την πρόσβαση του κοινού στο χώρο, αλλά διαφήμιζαν στο διαδίκτυο και σε τηλεοπτικές εκπομπές τον χώρο ως αξιοθέατο του Δήμου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καλώντας υποψήφιους τουρίστες να τον επισκεφθούν. 

Υπογραμμίζεται δε, ότι παραλείποντας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητας της περιοχής καίτοι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, έγιναν υπαίτιοι του θανάτου της κοπέλας και του τραυματισμού της φίλης της.

Ως επιβαρυντικά στοιχεία ακόμα αναλύονται ότι ο Δήμος Μεσσήνης πριν από τον Αύγουστο του 2016 είχε προχωρήσει σε εν μέρει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (διάνοιξη δρόμου και πλακόστρωση του μεγαλύτερου τμήματος αυτού) και την αγορά εφαπτομένου με το Πολυλίμνιο αγροτικού ακινήτου, όπου ο Δήμος διαμόρφωσε χώρο στάθμευσης των επισκεπτών. Επίσης, είχε κατασκευάσει τουριστικό οικίσκο, ενώ σχεδίαζε και νέες επεμβάσεις, όπως την κατασκευή και εκμίσθωση αναψυκτηρίου, την επιβολή εισιτηρίου κλπ.

Βάση της αγωγής ζητούν να τους καταβληθούν οι εξής αποζημιώσεις: 

Στον πατέρα της 24χρονης, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 240.000 ευρώ και για έξοδα κηδείας το ποσό των 7.375,48 ευρώ.
Στη μητέρα της, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 240.000 ευρώ.
Στην αδελφή της, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 240.000 ευρώ
Στη γιαγιά της, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 150.000 ευρώ 
Στην 25χρονη που τραυματίσθηκε, συνολικά για αποζημίωση και έξοδα το ποσό των 158.400 ευρώ.