ΠολιτικήΑρχείο

Όμάδες Γυναικών Άργους & Ναυπλίου: Μάσκες για να προστατευτούμε, όχι για να σιωπήσουμε

Με ανακοίνωσή τους οι Ομάδες Γυναικών Ναυπλίου και Άργους αναφέρονται στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, σχολιάζοντάς την ως εξής:

«Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊου ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση  επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου γι’ ακόμα μία φορά το μάρμαρο !

Οι ελλείψεις  στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας και πόσο μάλλον των γυναικών, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης  και  ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων.

Η κυβέρνησηεπίσης μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που  παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

– Υπάρχουν  γυναίκες εργαζόμενες που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας και παραμένουν σπίτια τους (με την ελπίδα ότι δεν θα γίνει άμεσα κατάσχεση πρώτης κατοικίας), επιβιώνοντας με τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση για ενάμιση μήνα!

– Υπάρχουν γυναίκες που παίρνουν «αναγκαστική άδεια» (όχι και τόσο καινούριος όρος για τα εργασιακά, αφού είναι πάγια τακτική χρόνια τώρα) προκειμένω να μείνουν σπίτι τους για να φροντίσουν είτε ανήλικα τέκνα, είτε να προστατέψουν τον όποιο ευπαθή περίγυρο έχουν!

– Υπάρχουν γυναίκες που παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών χωρίς κανένα εισόδημα από πουθενά!

– Υπάρχουν γυναίκες (εργαζόμενες στα supermarket, στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία), που εργάζονται ολομερής κι ολονυχτίς χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ανάπαυσης για τον οργανισμό τους που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους αύριο μεθαύριο!

– Υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ γυναίκες που συνεχίζουν ακάθεκτα να δουλεύουν σε συσκευαστήρια ή άλλες επιχειρήσεις του νομού, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, στοιβαγμένες η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς ατομικά είδη προστασίας μάσκες κλπ, χρησιμοποιώντας πολλές φορέςκαι κρατώντας σαν κόρη οφθαλμού το ίδιο γάντι για ολόκληρη βάρδια!

– Υπάρχουν γυναίκες που δεν τις αφήνουν να φορούν μάσκες σε πολλές περιπτώσεις ή που η εργοδοσία τους ζήτησε να αγοράσουν οι ίδιες, με δικά τους έξοδα αντισηπτικά, μάσκες, γάντια προκειμένω να προστατευθούν στους χώρους εργασίας τους!

– Υπάρχουν γυναίκες που οι εργοδότες, τους ζήτησαν «προμήθεια» απ΄ το επίδομα που δικαιούνται προκειμένω να κάνουν την αίτηση!???

– Υπάρχουν γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που ζουν μεταξύ των υπολοίπων και με το φόβο αν θα μπορέσουν μετά απ΄ όλο αυτό να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους (που ούτως ή άλλως από πριν πάλευαν να τα φέρουν βόλτα με τόσα χαράτσια που είχαν φορτωθεί στις πλάτες τους)!

– Υπάρχουν γυναίκες φοιτήτριες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις φοιτητικές εστίες τους γιατί σκεπτόμενες αλληλέγγυα τους συγγενείς και φίλους τους δεν θέλουν να φύγουν απ τα μεγάλα αστικά κέντρα και να θέσουν σε κίνδυνο το περίγυρό τους στην επαρχία, αλλά η απάντηση τους κράτους είναι η διακοπή ρεύματος και νερού στις εστίες!

– Υπάρχουν γυναίκες που τους ΑΚΥΡΏΝΟΥΝ τη χημειοθεραπεία και άλλες εξετάσεις στα νοσοκομεία!

– Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί, ως καθαρίστριες, αγρότισσες κ.α. που δουλεύουν «μαύρα» και βρίσκονται στον αέρα, γιατί δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα/ ψίχουλα της κυβέρνησης, ούτε παράταση επιδόματος ανεργίας, ούτε σύνταξη γιατί το όριο ηλικίας είναι «άπιαστο» πλέον, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα ολόκληρη η επιβίωσή τους…

– Υπάρχουν και ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ γυναίκες που απολύθηκαν έτσι απλά με sms, δια ζώσης και με παντοίους άλλους εφευρετικούς, κατά τα άλλα, τρόπους γιατί «έπεσε ο τζίρος της επιχείρησης» (βέβαια στα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων αυτών κανείς δεν τις θυμούνταν να δώσει κανένα ψίχουλο παραπάνω)…

Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, συνταξιούχες, άνεργες, φοιτήτριες και αγρότισσες είναι τελείως διαφορετική απ΄ αυτή που περιγράφεται στη τηλεόραση και μας ανακοινώνεται απ΄ τη κυβέρνηση με λόγια καθησυχαστικά και υποκριτικά. Τη πραγματικότητά μας τη ξέρουμε πολύ καλά, τη βιώνουμε καθημερινά και παλεύουμε όλη μας τη ζωή για να ανταπεξέλθουμε στη ανισοτιμία που αντιμετωπίζουμε!

Απαιτούμε:

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
  2. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
  3. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  4. Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό  και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
  5. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.
  6. Να  παρέχονται  δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους είδης προφύλαξης και απολύμανσης.
  7. Καμία απόλυση.
  8. Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσες εργαζόμενες νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσες εργαζόμενες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

  1. Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στις εποχικές εργαζόμενες στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ, Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.
  2. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.0000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες.

Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

  1. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.
  2. Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
  3. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ!!!»