ΠολιτικήΑρχείο

Ο κορωνοϊός μας θυμίζει ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι ιδιοκτήτες του κόσμου

Ο Πέπε Μουχίκα, πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Τζορντί Έβολε, για την παγκόσμια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην υγεία μεταξύ άλλων σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο κορωναϊός θα σταματήσει την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση,  εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για μια πιο γενική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της κοινωνίας μας την εποχή του Covid-19 απάντησε:

«Όχι, δεν θα είναι ο ιός που θα αποφασίσει το τέλος του καπιταλισμού. Αυτό θα πρέπει να προέλθει από την οργανωμένη βούληση των ανθρώπων, που ήταν εκείνοι που τον δημιούργησαν… Ο θεός της αγοράς είναι η φανατική θρησκεία της εποχής μας, κυβερνά τα πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι ο κορονοϊός θα τον σταματήσει».

Ο πρώην πρόεδρος της Ουραγουάης πήγε μάλιστα την συζήτηση ακόμα πιο πέρα:
“Δεν είμαστε σε πόλεμο, αυτή είναι μια πρόκληση που η βιολογία και η Γη θέτουν για να μας υπενθυμίσουν ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι ιδιοκτήτες του κόσμου, ακόμα κι αν έτσι νομίζουμε. Αυτή η σοβαρή κρίση μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι τα παγκόσμια προβλήματα είναι επίσης τα προβλήματά μας».

Στη συνέχεια απευθύνεται ενθαρρύνοντας όλους τους ανθρώπους που βιώνουν την καραντίνα και την απομόνωση λόγω του κορωνοϊού: “Η χειρότερη μοναξιά είναι αυτό που έχουμε μέσα μας. Είναι καιρός να διαλογιστούμε. Μιλήστε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να φανταστείτε ένα παράθυρο στον ουρανό. Για καθέναν από εσάς που αισθάνεστε λυπημένοι και έχετε χάσει το θάρρος σας εξαιτίας όσων ζούμε, σας λέω: Εφ’ όσον έχετε λόγο να ζήσετε και να πολεμήσετε, δεν υπάρχει χρόνος για θλίψη”. (Όλη η συνέντευξη)