ΕλλάδαΑρχείο

Αισιόδοξο μήνυμα για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα

Αισιοδοξία αποπνέει το μήνυμα του καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολόγου  στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μίλησε για οριζοντίωση της καμπύλης εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Ο κ. Γώγος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη χώρα μας για τον κορονοϊό είναι θετικά. «Γενικά στην Ελλάδα τα δεδομένα είναι καλά, υπάρχει μια οριζοντίωση της καμπύλης. Παραμένουμε σε επίπεδα καθημερινά σταθερά, γύρω στα 50-100 άτομα και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε καλή κατάσταση αλλά πρέπει να προσέξουμε μην υπάρξει αυτό που λέμε η «απρόβλεπτη εξέλιξη», δηλαδή η ξαφνική εμφάνιση κάποιας αιτίας υπερμετάδοσης, όπως μπορεί να είναι μια κοινωνία σε ένα μικρό μέρος. Όπως τα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα ή το κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είμαστε επιφυλακτικοί. Όλοι μας έχουμε ανασφάλεια με τον κορονοϊό» επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα κρούσματα που εμφανίστηκαν στο πλοίο: «Θα είναι παραπάνω από 20, τα κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος» τόνισε. Στο πλοίο, το οποίο παραμένει έξω από το λιμάνι του Πειραιά, έχουν αναφερθεί 20 κρούσματα.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι σε ένα είδος καραντίνας. Το πιο αποτελεσματικό είναι όσοι νοσούν να κατεβαίνουν για την σωστή περίθαλψη στα νοσοκομείο και οι υπόλοιποι να παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο».

Και συνέχισε: «Βλέπουμε τη δυνατότητα διασποράς του ιού, είναι μια μικρή αντανάκλαση της κοινότητας το πλοίο. Πώς μπορεί να διαδοθεί ο ιός από κάποιον χωρίς συμπτώματα. Είναι περίπου 350 άτομα στο πλοίο πιστεύω θα είναι παραπάνω από 20 άτομα θετικά στον ιό. Είμαστε σε αναμονή για τα αποτελέσματα του πληρώματος.Υπάρχει μια μικρή εστία μετάδοσης, πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί πάντα υπάρχουν έκτακτα γεγονότα με αυτόν τον ιό».