ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πως δικαιολογεί ο Κωστούρος το ξεγύμνωμα των ευκάλυπτων

Στο κλάδεμα των ευκάλυπτων στα Πέντε Αδέλφια προχώρησαν σήμερα το πρωί συνεργεία του Δήμου Ναυπλιέων, με το αποτέλεσμα να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τους Ναυπλιώτες.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος από την πλευρά του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προέβησαν στο κλάδεμα, παραθέτοντας μάλιστα σχετικό φωτογραφικό υλικό από ανάλογο παλαιότερο κλάδεμα στην οδό Αιγίου και τη σημερινή εικόνα στο ίδιο σημείο.

 

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ναυπλιέων:

«Οι φωτογραφίες που αναρτώ είναι από την οδό Αιγίου πριν και μετά. Κλαδεύτηκαν και εκεί οι ευκάλυπτοι όπως και σήμερα στα «5 αδέλφια».
Είχαμε εξηγήσει και τότε σχετικά με το πως γίνεται η αποκλάδωση των ευκαλύπτων με τις εντολές γεωπόνων.

Αναρτώ επίσης και μία επιστολή που είχα λάβει τότε από έναν επιστήμονα του κλάδου ο οποίος δικαιώθηκε απόλυτα με το πέρασμα του χρόνου.

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Σχετικά με σχόλια που ακούστηκαν και αφορούν στην αποκλάδωση ευκαλύπτων σε διάφορα σημεία της πόλης μας και κυρίως της οδού Αιγίου σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα:

Οι ευκάλυπτοι είναι ένα φυτό αειφύλλων πλατυφύλλων με έντονη ικανότητα αναβλάστησης, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν ανακτήσει κόμη ικανή και ανθεκτική στους ανέμους, αισθητικά δε πολύ βελτιωμένη εμφάνιση.

Οι ευκάλυπτοι της οδού Αιγίου αποτελούν υπολείμματα της άλλοτε δενδροστοιχίας που δημιουργήθηκε από τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΟΣΕ) παράλληλα με τις σιδηροτροχιές. Παρότι είχαν και στο παρελθόν αποκλαδωθεί η κόμη τους ήταν πάρα πολύ μεγάλη ώστε να εγκυμονείται κίνδυνος αποσπάσεως κλαδιών από ισχυρούς ανέμους και πρόκληση ατυχημάτων. Η υπερβολικές διαστάσεις του κορμού και της κόμης των δεν ήταν ότι καλύτερο από πλευράς ασφάλειας αλλά και αισθητικής.

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλετο η με μεγάλη προσοχή και προσπάθεια αποκλάδωσή τους, αλλά και λόγω των υπερβολικά μεγάλων κλάδων και του βάρους των.

Η ολική αποκλάδωσή τους πρέπει να γίνεται στο αυτό περίπου ύψος και να ληφθεί πρόνοια ώστε οι αναβλαστήσεις στο κατώτερο τμήμα του κορμού να απομακρύνονται έγκαιρα ώστε η αισθητική τους εμφάνιση να είναι ικανοποιητική και παράλληλα να ενισχύονται τα αναβλαστήματα του ανώτερου τμήματος του κορμού, ώστε εντός σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος να επέλθει αποκατάσταση και οι κίνδυνοι ατυχημάτων να ελαχιστοποιηθούν.»

Φωτορεπορτάζ από το κλάδεμα στα Πέντε Αδέλφια