Η καταγγελία ενός επιβάτη ότι το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αργολίδας που ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Ναύπλιο, μετέφερε παραπάνω από τους επιτρεπόμενους – λόγω της πανδημίας – επιβάτες, κινητοποίησε την αστυνομία, η οποία έστησε μπλόκο στο σταθμό Άργους στον Άγιο Βασίλειο.
Ωστόσο όπως επιβεβαιώθηκε το λεωφορείο μετέφερε το 50% των επιβατών που χωράει όπως προβλέπεται, όμως από τον έλεγχο προέκυψε ότι 4 από τους επιβάτες που έρχονταν στην Αργολίδα δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή τους από την Αθήνα.
Οι αστυνομικοί που περίμεναν μόλις έφτασε το λεωφορείο στο σταθμό απαγόρευσαν στον οδηγό να αποβιβάσει όλους μαζί τους επιβάτες.
Άνοιξε μόνο η μία πόρτα και κλήθηκαν να βγουν όλοι, ένας – ένας.
Στο δρομολόγιο το οποίο ήταν 60 θέσεων επέβαιναν 30 επιβάτες, δηλαδή το 50%. Οι 28 επιβιβάστηκαν από το σταθμό λεωφορείων στον Κηφισό και δύο στον Ισθμό. Τρεις επιβάτες είχαν ήδη αποβιβαστεί στη στάση του ΚΤΕΛ στο νοσοκομείο του Άργους.
Από τους υπόλοιπους επιβάτες που έφτασαν μέχρι το σταθμό του Αγίου Βασιλείου στο Άργος, προέκυψε ότι οι 4 δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους από την Αθήνα στην Αργολίδα.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι ‘Έλληνες οι οποίοι έρχονταν να δουν συγγενείς τους και δύο Πακιστανούς (στο λεωφορείο επέβαιναν δύο ακόμα Πακιστανοί οι οποίοι είχαν τα απαραίτητα έγγραφα).
Στους τέσσερις επιβάτες επιβλήθηκε από την αστυνομία το πρόστιμο των 150,00 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στους σταθμούς του ΚΤΕΛ οι επιβάτες ενημερώνονται ότι πρέπει να έχουν μαζί τους τα έγγραφα που προβλέπονται για την μετακίνησή τους, όμως δεν υπάρχουν συνήθως αστυνομικοί για να τα ελέγχουν. Έτσι έγινε και στον Κηφισό πριν ξεκινήσει το λεωφορείο τη διαδρομή του. Μάλιστα οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι αν γίνει έλεγχος από την αστυνομία και δεν επιτραπεί η μετακίνηση, δεν θα επιστραφούν τα εισιτήρια.
Τί ισχύει για μετακίνηση και μεταφορά επιβατών
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προβλέπονται τα εξής:
Για επιβατικά οχήματα μέχρι πέντε θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη (εκτός του οδηγού). Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
Για επιβατικά οχήματα έξι ή επτά θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
Για επιβατικά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Η υπέρβαση του ορίου ως προς τον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση μόνο στην περίπτωση που στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Όσον αφορά στα οδικά μέσα δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ για την Αθήνα., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ. για τη Θεσσαλονίκη, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής Γ χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών θα ισχύσουν έως τις 31 Μαΐου, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασής τους, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και το επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες.
Ταυτόχρονα, με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά
Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων, να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ