ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός στην Αργολίδα: Γιατί είναι περιορισμένα τα κρούσματα, πόσα δείγματα πήραν τα νοσοκομεία, το 4ο κρούσμα, τί να προσέχουμε στο σπίτι

Η Αργολίδα έρχεται πίσω από άλλες περιοχές ή έχει θωρακιστεί καλύτερα με αποτέλεσμα να εμφανίζει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας;

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κωνσταντίνος Κατσαρός προσκεκλημένος του Άκη Γκάτζιου στο anangnostis.org , δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και απαντά σε ερωτήσεις όλων μας για την πανδημία και την αντιμετώπισή της στην Αργολίδα.

Εκατόν δεκαπέντε δείγματα έχουν περάσει και ελεγχθεί μέχρι αυτή την ώρα από τις νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου. Κανένα από τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού δεν νοσηλεύεται στα δύο νοσοκομεία. Ο κος Κατσαρός αναφέρεται και στο 4ο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα για το νομό Αργολίδας, στην κάλυψη θέσεων που λείπουν από τα νοσοκομεία, σε συστάσεις προς τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι του και σε πολλά ακόμα θέματα για την πανδημία σε σχέση με την περιοχή μας. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:

Τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Κατσαρός για τα δείγματα που έχουν περάσει και ελεγχθεί από τις νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου:

  • Νοσηλευτική Μονάδα Άργους: 80
  • Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου 35
  • Τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου είναι όλα αρνητικά.
  • Δεν υπάρχει νοσηλευόμενο κρούσμα ούτε στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους, ούτε στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου.

Σχετικά με το 4ο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα για το νομό Αργολίδας, ο κος Κατσαρός επισημαίνει:

Πέρασε από το νοσοκομείο Άργους, όπου έγινε δειγματοληψία και το περιστατικό αυτή τη στιγμή είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους

Τονίζει ακόμα:

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και για την περιοχή μας και γενικότερα για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στη χώρα μας, με τα μέτρα να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα απ΄ ότι σε άλλα κράτη. Θεωρώ ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια βδομάδα κρίσιμη για τον κορωνοϊό, όσον αφορά τα κρούσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Στην περιοχή η κατάσταση είναι σε χαμηλό βαθμό και ελεγχόμενη. Η Αργολίδα έρχεται πίσω από άλλες περιοχές ή έχει θωρακιστεί καλύτερα συγκριτικά με άλλες περιοχές;

ΚΑΤΣΑΡΟΣ:

Θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων. Γίνεται εξαιρετική δουλειά από όλο το προσωπικό στις Νοσηλευτικές Μονάδες Άργους και Ναυπλίου, από το ΕΚΑΒ, από τους ιδιώτες γιατρούς που είναι έξω και παρακολουθούν τα περιστατικά της κοινότητας. Η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει μειωθεί γιατί υπάρχουν συνάδερφοι έξω που παρακολουθούν περιστατικά και κατά κάποιο τρόπο φιλτράρουν την προσέλευση στα νοσοκομεία.

Οι πολίτες της Αργολίδας τηρούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το «Μένουμε Σπίτι».

Βασικότερο όλων είναι ότι ακολουθούμε πιστά τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων φέρει την περιοχή μας με λιγότερα περιστατικά.

Γίνεται μία φοβερή προσπάθεια τόσο από ανθρώπους που φαίνονται, όσο και από πάρα πολλούς ανθρώπους που είναι πίσω και δεν φαίνονται.

 

Τα νοσοκομεία
Αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου, ο κος Κατσαρός επισημαίνει:

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η στελέχωση όλων των υγειονομικών μονάδων. Για την περιοχή μας βρίσκονται στη διαδικασία των κρίσεων δύο θέσεις χειρουργών επιμελητών για τη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους και τρεις θέσεις επιμελητών για το ΤΕΠ της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους. Έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα ένας βιοπαθολόγος, και περιμένουμε από τη Δευτέρα να αναλάβει και ένας παιδίατρος επικουρικός.
Πιστεύω ότι παρότι έχουμε ελλείψεις, όμως θα κάνουμε τα πάντα και εμείς και το υπουργείο, ώστε να έρθει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να αναπτύξουμε τις μονάδες.
Ειδικότερα για την ειδικότητα της Παθολογίας είναι μια ιδιαίτερη ειδικότητα αυτή την περίοδο. Δεν υπάρχουν πολλοί Παθολόγοι, ώστε να προθυμοποιηθούν να δηλώσουν και να αναλάβουν καθήκοντα στις νοσηλευτικές μονάδες μας.

Επίσης, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων και τί πρέπει να κάνει ο κόσμος πριν πάει σε κάποιον γιατρό, ενώ επισημαίνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας με πρωτοβουλία του θα μοιράσει τις επόμενες μέρες μάσκες στα μέλη του.