Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η ενδοοικογενειακή βία εν καιρώ καραντίνας και η διέξοδος του ΚΕΘΙ

Σόνια Ταντάρου Κρίγγου

Με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Σόνια Τάνταρου Κρίγγου στέλνει το μήνυμα: «Μένουμε Σπίτι. Μένουμε ασφαλείς. Υπάρχει διέξοδος για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Όπως αναφέρει:

«Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πιθανόν να αυξηθούν, αν λάβουμε υπόψη μας, μεταξύ άλλων, και την μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή των θυτών με τα θύματα εντός του σπιτιού.

Tο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών θυμάτων έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ, αλλά και το σύνολο των δομών που υπάγονται στο δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ ενάντια στη βία κατά των γυναικών, λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής στήριξης αλλά, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ακόμα και φιλοξενίας.

Τόσο η ΓΓΟΠΙΦ όσο και το ΚΕΘΙ προσπαθούμε να φτάσει σε κάθε γυναίκα το μήνυμα ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία. Κάθε γυναίκα που μένει σπίτι πρέπει να είναι ασφαλής.

Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχει διέξοδος:

Αρκεί να επικοινωνήσει με μία από τις δομές του δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματέως κας Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία δεν έχει σταματήσει στιγμή να εργάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί κάθε ανάγκη που προκύπτει ή μπορεί να προκύψει.

Αρκεί μια επικοινωνία με κάποιο από τα συμβουλευτικά κέντρα, ή μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή 15900 ή ένα email στο sos15900@isotita.gr.

Αρκεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.womensos.gr και θα λάβει πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για όλο το δίκτυο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αν διατρέχει άμεσο κίνδυνο θα πρέπει να καλέσει το 100 ή να απευθυνθεί στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Αν η ίδια η γυναίκα δεν μπορεί ή δεν βρίσκει την δύναμη να ζητήσει βοήθεια, είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε για να “σπάσει” τη σιωπή της.

Αν γνωρίζετε ή υποπτεύεστε ότι μια γυναίκα υφίσταται ενδοοικογενειακή βία, μιλήστε. Υποστηρίξτε και ενημερώστε την για τους τρόπους που μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

Δεν πρέπει και δεν είναι μόνη.

Έχει διέξοδο.

Όλοι και όλες ας είμαστε αρωγοί στον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς».

Exit mobile version