ΟικονομίαΑρχείο

Βουτιά στον τζίρο όσων περιπτέρων έχουν απομείνει ανοιχτά – Δραματική η κατάσταση στην Αργολίδα

Στην εντατική βρίσκεται η οικονομία των πόλεων που έχουν μπει στον γύψο λόγω κορωνοϊού. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, οι περιπτεριούχοι, καθώς αρκετά περίπτερα έχουν κλείσει ή λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο σε Άργος και Ναύπλιο. 

Υπάρχει και η κατηγορία αυτών που ενώ ο τζίρος τους έχει πέσει ακόμα και 50%, προτιμούν με μένουν ανοιχτά για να σώσουν ό,τι… σώζεται. Αλλά και τα νέα που μας έρχονται και από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ειδικότερα, έκκληση για την ένταξη των περιπτερούχων στα μέτρα στήριξης απευθύνει ο κλάδος. «Σε αντίθεση με την αντίληψη που υπάρχει πως τα περίπτερα δουλεύουν, η κατάσταση στον κλάδο μας είναι τραγική, με τα έσοδα να έχουν σχεδόν μηδενιστεί και χιλιάδες επαγγελματίες να έχουν κατεβάσει ήδη ρολά», αναφέρει ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ελλάδας Θεόδωρος Μάλλιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, αυτή τη στιγμή περίπου το 20-25% των περιπτέρων σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κλείσει ελλείψει πελατείας (!), αφότου ξεκίνησαν να λαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και κατόπιν με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας), περίπου 50% φυτοζωούν, ενώ το υπόλοιπο 20-25% μετά βίας επιβιώνει. «Είμαστε σε απελπισία και δεν ξέρουμε πώς θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά και απέναντι στο προσωπικό που κάποιοι απασχολούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καθημερινά δέχεται μηνύματα από συναδέλφους του από όλη τη χώρα πως κάθε μέρα που περνάει καταρρέουν οικονομικά χωρίς να μπορούν να κλείσουν, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει ότι θα έχουν τη στήριξη του κράτους, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος».

Ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ελλάδας απευθύνει έκκληση να ενταχθεί άμεσα ο κλάδος στους ΚΑΔ, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση των μέτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση, τονίζοντας πως διαφορετικά κινδυνεύει με ολική καταστροφή. «Είναι απαράδεκτο να μένουμε έξω από τα μέτρα, τη στιγμή που έχουν ενταχθεί – και καλώς συνέβη – οι αποκλειστικοί προμηθευτές μας, δηλαδή οι χονδρέμποροι καπνικών προϊόντων, ζαχαρωδών και ειδών κάβας», συμπληρώνει με έμφαση.

«Πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Δε θα μπορέσουν να ανοίξουν όταν περάσει η κρίση. Εάν μέχρι τότε συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε χρέη και δεν υπάρχει μια ρύθμιση που να μας ανακουφίζει, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε, ειδικά όσοι βρίσκονται σε τουριστικά σημεία με δεδομένο πως η φετινή σεζόν αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 5.800 περίπτερα από περίπου 11.000 που ήταν πριν από περίπου δέκα χρόνια, προ οικονομικής κρίσης. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ κάποιες απασχολούν και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.

Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ από το Ναύπλιο