ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Η Κόρινθος την εποχή του κορωνοϊού. Ο δήμαρχος απαντά, για ότι συμβαίνει στην πόλη του με την πανδημία

Οι Κορίνθιοι – όπως και σε όλη την Ελλάδα – έχουν πραγματικά φοβηθεί. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη, οι επιπτώσεις σημαντικές. Η μεγάλη πλειοψηφία των Κορινθίων πειθαρχούν στις οδηγίες και τις εντολές των υγειονομικών αρχών.

Σε αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, στη συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο, περικλείει την κατάσταση που βιώνει η πόλη του με την πανδημία.

Στην Κόρινθο έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού.

Ο κος Νανόπουλος εκτιμά ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση, τελείως διαφορετικοί και στην οικονομία και στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, αναφερόμενος στις ενέργειές του δήμου, τονίζει:

Το δύσκολο είναι να σχεδιαστούν τα μέτρα και μετά να ελεγθεί η εφαρμογή τους. Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της κρίσης, να αναπτύξουμε ένα σχέδιο το οποίο να μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Κλιμακώνουμε ενέργειες και δράσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Προσθέτει ότι η Κόρινθος μέχρι τώρα δεν είχε κρούσμα. Απέκτησε την τελευταία εβδομάδα, γι΄ αυτό εντείνονται οι προσπάθειες και από την πλευρά του δήμου, διανέμοντας εξοπλισμό εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ επισημαίνει και την  σημαντική βοήθεια των εθελοντών.

Αναφορικά με τη λειτουργία του δήμου επισημαίνει:

Ο δήμος Κορινθίων λειτουργεί κανονικά, με βάρδιες και με τηλεργασία. Έχουμε αναπτύξει ακόμα και το σύστημα της ψηφιακής υπογραφής από το σπίτι. Είμαστε εξοικειωμένοι με τη  σύγχρονη τεχνολογία και δεν είχαμε βίαιη προσαρμογή.

Σχετικά με τους άστεγους λέει: 

Το θέμα των αστέγων είχε αντιμετωπιστεί νωρίτερα από τα Χριστούγεννα, οπότε δεν υπάρχουν άστεγοι στην Κόρινθο. Έχουμε λύσει και το θέμα της στέγασης και το θέμα της σίτισης. Διανέμουμε καθημερινά ζεστό φαγητό σε 250 οικογένειες, μεταξύ των οποίων και σε όσους ήταν άστεγοι.

Για τον καταυλισμό των Ρομά επισημαίνει:

Ο ίδιος επισκέφθηκα πρόσφατα τον καταυλισμό. Έχουμε κάνει απολύμανση. Έχουμε ενημερώσει τους Ρομά τί πρέπει να προσέχουν. Δεν έχουμε κρούσμα στην περιοχή των Ρομά, και δεν είναι τυχαίο. Υποσχέθηκα ότι οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά θα βελτιωθούν πολύ στο επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τις δομές των προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ άλλων τονίζει:

Έχουμε μία κλειστή δομή με 1.500 ανθρώπους και μια ανοιχτή δομή με 700 άτομα. Έχουν ενημερωθεί όσοι βρίσκονται στο χώρο αυτό, με έντυπα σε 4 γλώσσες και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαμονής. Επίσης έχει εγκατασταθεί ειδικό κοντέινερ για να χρησιμοποιηθεί για καραντίνα, αν χρειαστεί. Επίσης έχει περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν στην πόλη για να ψωνίσουν.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς νοιώθει ο ίδιος βλέποντας την πόλη του έρημη, απαντά:

Λυπάμαι πάρα πολύ από την εικόνα που υπάρχει και μπορώ και συναισθάνομαι, πώς ζουν οι οικογένειες οι οποίες έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τις δουλειές τους. Η οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή.
Η οικονομική επίπτωση από την πανδημία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ελπίζουμε με τα καινούργια μέτρα από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να επανέλθουμε σταδιακά. Θεωρώ ότι δεν θα είναι εύκολο.
Εκτιμώ ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση τελείως διαφορετικοί και στην οικονομία και στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε χειρότερα προβλήματα.