ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Στο ΓΕΣ το μεγαλύτερο μέρος του ΚΕΜΧ. Τι θα γίνει με το κομμάτι που παίρνει η Περιφέρεια

Την παραχώρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτάσεων και κτηριακών εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα Τρίπολης και Ναυπλίου, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες των Π.Ε. Αρκαδίας και Αργολίδας αντίστοιχα, γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΘΑ, το τμήμα του ΚΕΜΧ που θα παραχωρηθεί σύμφωνα με τις Τεχνικές Εκθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν διαβιβασθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), θα αφορά στη στέγαση και στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Αυτό που επισημάναμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ προ μιας εβδομάδας, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει να κάνει με την έκταση που παραχωρείται στην Περιφέρεια, η οποία δεν ξεπερνά τα 40 στρέμματα (39.572,52 τ.μ.) από τα 270 στρέμματα (270.000.000 τ.μ.) που καταλαμβάνει ο χώρος του ΚΕΜΧ.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια παίρνει λιγότερο από το 1/6 του στρατοπέδου του Ναυπλίου, καθώς το υπόλοιπο θα παραμείνει στο ΓΕΣ για τις ανάγκες του στρατού. Το κομμάτι αυτό έχει αρχίσει ήδη να μετατρέπεται σε αυστηρά φυλασσόμενους ξενώνες για τη φιλοξενία αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και των οικογένειών τους, ενώ λογικά ένα μέρος θα παραμείνει για στρατιωτική χρήση, με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα.

Η παραχώρηση γίνεται με βάσει το σχέδιο που παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για στέγαση υπηρεσιών της. Στα πλάνα Νίκα είναι η δημιουργία διοικητηρίων σε Ναύπλιο και Τρίπολη, με στόχο να μειώσει τα έξοδα σε μισθώματα, εξοικονομώντας πόρους οι οποίοι θα διοχετευτούν προς όφελος των πολιτών. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κινήθηκε ταχύτατα και εξασφάλισε ένα μεγάλο κομμάτι για λογαριασμό της Π.Ε. Αργολίδας.

Άγνωστο παραμένει αν και κατά πόσο θα περισσέψει χώρος για τον Δήμο Ναυπλιέων, που με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου από τις 13 Φεβρουαρίου του 2018, είχε ζητήσει ολόκληρη την έκταση του ΚΕΜΧ για να στεγάσει υπηρεσίες και να δημιουργήσει χώρους αναψυχής.

Τι αναφέρει ο ΥΠΕΘΑ για Ναύπλιο και Τρίπολη

Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε υπόψη του στη Βουλή ο βουλευτής και επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο συνέργειας και στήριξης των αναγκών των OTA Α΄ και Β΄ βαθμού, συνδρομής στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και εξυπηρέτησης των τοπικών κοινωνιών, έκανε δεκτό αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για παραχώρηση χώρων στρατοπέδων.

Σε υλοποίηση αυτού, το ΓΕΣ έχει ήδη γνωματεύσει για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα τμήματος έκτασης 47.344,50 τ.μ. με τις υφιστάμενες σε αυτό κτηριακές εγκαταστάσεις, συνολικού μικτού εμβαδού 7.900 τ.μ. από το στρατόπεδο «Στρατηγού Κολοκοτρώνη Θ.» στην Τρίπολη, προκειμένου να στεγασθούν σε αυτό υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα τμήματος έκτασης 39.572,52 τ.μ. με τις υφιστάμενες σε αυτό κτηριακές εγκαταστάσεις, συνολικού μικτού εμβαδού 6.895,70 τ.μ. από το στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Ζησιμόπουλου» στο Ναύπλιο, προκειμένου να στεγασθούν σε αυτό υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Τα παραπάνω τμήματα των στρατοπέδων, σύμφωνα με τις Τεχνικές Εκθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν διαβιβασθεί στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), θα αφορούν τη στέγαση και τη λειτουργία των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Αργολίδας, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δια του ΤΕΘΑ, ως ιδιοκτήτης των υπόψη ακινήτων, θα προχωρήσει στην υπογραφή σχετικών συμβάσεων, με την ΠεριφέρειαΠελοποννήσου, αξιοποιώντας παράλληλα την ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία».

Διαβάστε Ακόμα: Μόλις 39,5 από τα 270 στρέμματα του ΚΕΜΧ παραχωρούνται στη Περιφέρεια