Σύντομες σκέψεις για την κρίση στον τουρισμό, από έναν ξεναγό
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στον τουριστικό τομέα της χώρας μας, καθώς έχει χτυπηθεί ανελέητα από την επιδημία του κορωνοϊού. Η εποχικότητα της απασχόλησης στον τουρισμό επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, μια και υπό φυσιολογικές συνθήκες τώρα θα βρισκόμασταν στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου, μετά το χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν υπήρχαν έσοδα για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη ενός σχεδίου προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης, όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα, μια και το πιο πιθανό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι ότι η ομαλότητα θα επανέλθει το 2021.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να μεριμνήσει οριζόντια και χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 25.000 εποχιακά εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς προστασία, όπως και ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι ξεναγοί.
Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την πλήρη καταβολή μισθών και δώρων Πάσχα και να μειώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για την λήψη του επιδόματος ανεργίας.
Άμεσα θα πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι τουριστικές επιχειρήσεις με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μία καλή αρχή θα ήταν η αναβολή καταβολής δανείων και άλλων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Επανέρχομαι στην κρισιμότητα της κατάστασης καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό περίπου 20% και οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος υπολογίζονται περίπου στα 2,2 δις Ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν άμεσα υπολογίζονται σε περίπου 40.000.
Η στήριξη λοιπόν που προσφέρουμε στην κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, βαδίζει και θα συνεχίσει να βαδίζει με την κριτική μας, όπου διαφωνούμε, καθώς κατά την άποψή μας τα κυβερνητικά μέτρα, συνολικά για την οικονομία και ειδικότερα για τον τουρισμό είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή και τοποθετούν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της Ε.Ε.
Τέλος η έκταση της οικονομικής κρίσης, την οποία θα αντιληφθούμε όταν σταματήσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα πρέπει να μας προβληματίσουν για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτές και ο τουρισμός, και να βάλει στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού μας την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα άριστα εκπαιδευμένο δυναμικό της χώρας μας και αξιοποιήσουμε συνδυαστικά διαφορετικούς τομείς, η αλληλοϋποστήριξη του τουριστικού και του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι απλώς το πιο προφανές παράδειγμα.
* Ο Ηλίας Παπαδόπουλος είναι ξεναγός, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας.