Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έβαλε τέλος στη χορήγηση “διαβατηρίου”. “Πιστοποιητικά ανάρρωσης στην Ελλάδα το 2020 και “διαβατήρια” που φέρνουν δήθεν στίγμα για κάποιους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να νοσήσουν, δεν είναι αποδεκτά υπό οποιαδήποτε λογική. Τηρούμε μέχρι τέλος το ζήτημα της παρακολούθησης της καραντίνας και της ανάρρωσης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μετά τις 16-17 ημέρες και εφόσον δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και το ok των γιατρών και των θεραπόντων, επιστρέφουν στην κοινωνία, εκεί που ανήκουν.
Πρέπει να βάλουμε μία διαχωριστική γραμμή σε τέτοιου είδους λογικές. Είναι μακριά από κάθε συζήτηση και κάθε λογική η προσέγγιση αυτή” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν τεστ αντισωμάτων μετά το πέρας της κρίσης για επιδημιολογικούς λόγους, όπως σημείωσε ο Καθηγήτης Σωτήρης Τσιόδρας. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το αν πέρασες τη νόσο. Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον ως ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό, με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στην χώρα, για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση.
Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, ώστε να προχωρήσουμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο στην επόμενη φάση, να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. “Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του τεστ αντισωμάτων, του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας” είπε.
Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει ανάλογη συζήτηση και στην ταξιδιωτική βιομηχανία, στη λογική πως όσοι έχουν ανοσία θα μπορούν ενδεχομένως να ταξιδέψουν. Μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της ασθένειας Covid-19 έχει ήδη λάβει η Γαλλία. Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η γαλλική πρεσβεία στα μέσα ενημέρωσης, όποιος ταξιδιώτης επιθυμεί να μεταβεί στη Γαλλία (Γάλλος υπήκοος, υπήκοος Κράτους Μέλους της ΕΕ ή εξομοιωμένου Κράτους, ή υπήκοος τρίτης χώρας ) πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό αυτό για την είσοδο ή διέλευσή του σε γαλλικό έδαφος. Το πιστοποιητικό, μαζί με τα κατάλληλα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τον προβαλλόμενο λόγο μετακίνησης, θα ζητηθεί από τους επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γαλλία, πριν από τη χρήση του εισιτηρίου τους.
Οι όροι “διαβατήριο ανοσίας” ή “διαβατήριο αντισωμάτων” ή “πιστοποιητικό ανοσίας”, περιγράφουν ουσιαστικά την ίδια στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, για την οποία ήδη υπάρχει μεγάλη συζήτηση παγκοσμίως. Δηλαδή τα μαζικά τεστ αντισωμάτων που θα δείξουν ποιοι έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει ανοσία. Στην περίπτωση του υγειονομικού προσωπικού, όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην πρώτη γραμμή των συστημάτων περίθαλψης.