ΟικονομίαΑρχείο

Ο Μπίλης και το Γκαρσόνι. Μια Ναυπλιώτικη ιστορία, και όχι μόνο…

Μπίλης είναι ο περίφημος Μπιλ Γκέϊτς, ο κύριος που σχεδίασε και πλάσαρε ένα εύχρηστο λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές και από τότε το χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Γκαρσόνι, είναι ένας οποιοσδήποτε ανώνυμος εργαζόμενος στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κλπ. του Ναυπλίου – αλλά και όλων των άλλων τουριστικών περιοχών.

Ο Μπίλης πρότεινε στις Κυβερνήσεις να παραμείνουν τα πάντα κλειστά για 10 εβδομάδες για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Και οι Κυβερνήσεις τον άκουσαν, γιατί είναι ο Μπίλης.

Το γκαρσόνι είδε να κλείνει το μαγαζί που δούλευε, να μένει χωρίς μεροκάματο, αλλά υπάκουσε υπολογίζοντας να φάει ό,τι έχει στην άκρη.

Ο Μπίλης τρώει και αυτός από ό,τι έχει στην άκρη… μόνο που οι αποταμιεύσεις του είναι μερικά δις δολάρια και εξακολουθεί να εισπράττει από τα μερίσματα των – έστω εν υπολειτουργία- εταιριών του.

Το γκαρσόνι βλέπει ότι τα «λεφτά στην άκρη» λιγοστεύουν επικίνδυνα και για κάποιους τελειώνουν ή και δεν υπάρχουν.

Ο Μπίλης δεν προτείνει τίποτε για το πώς θα αναπληρώσει τα χαμένα μεροκάματα και θα καλύψει τις ανάγκες του το γκαρσόνι. Αυτή είναι δουλειά του κυρίου Χρήστου, που είναι Υπουργός Οικονομικών. Ο κύριος Χρήστος λέει στο γκαρσόνι, έχουμε κάτι στην άκρη από αυτά που σε υπερφορολόγησαν οι προηγούμενοι… αλλά, μάλλον δεν θα φτάσουν… βρίσκει όμως την λύση: Θα ζητήσουμε από την «μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια».

Η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια… του απαντάει… «Θα σου δώσουμε κάτι τις ώστε αν κολλήσεις και σε πάνε στο νοσοκομείο, αγαπητό μου γκαρσόνι, να μην πληρώσεις… αλλά αν θέλει ο κύριος Χρήστος να σου δώσει τα λεφτά που έχασες πρέπει να τα πάρει υπό όρους, ένα δανειάκι δηλαδή…»

Και το γκαρσόνι ρωτάει ποιος θα πληρώσει το «δανειάκι»; «Εσύ με τους φόρους που θα πληρώσεις στον κύριο Χρήστο».

Το γκαρσόνι βλέπει το πλήρες αδιέξοδο… δεν μπορεί να κάνει τίποτε… είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του… δεν βλέπει να τον υπερασπίζεται κανένας… τα μεροκάματα χάθηκαν.

Ο Μπίλης όμως επανέρχεται… προτείνει: Να εμβολιαστούμε όλοι και υποχρεωτικά… δεν μας λέει αν έχει επενδύσει στις εταιρείες που θα βγάλουν το εμβόλιο… Ζητάει να τοποθετήσουμε και ένα τσιπάκι που θα δείχνει αν «είμαστε καθαροί» από αρρώστιες.

Το γκαρσόνι καταλαβαίνει … «σαν το δούλο με το χαλκά στο λαιμό, που βάραγε κουπί στις γαλέρες, τα παλιά τα χρόνια, θα καταντήσουμε…

Η ιστορία δεν έχει happy end. Ή μάλλον ακόμα δεν έχει τελειώσει… Προς το παρόν βγαίνει το συμπέρασμα: Το γκαρσόνι δεν έχει να περιμένει τίποτε ούτε από τον Μπιλ Γκέιτς, ούτε από τον Σταϊκούρα, ούτε από …ΕΟΚ και ΝΑΤΟ (που εδώ και πολλά χρόνια είναι συνδικάτο).

(Τόλης Κοΐνης)