Η μικροπολιτική και τα συμφέροντα στραγγαλίζουν υγεία στην Αργολική πρωτεύουσα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς παροχές υγείας.
Αυτή η καραμέλα με το «Νέο Νοσοκομείο» που από τα όρια των Δήμων Ναυπλίου και Άργους έφτασε να προτείνεται στο στρατόπεδο του ΚΕΜΧ θα πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο γιατί διχάζει και τροφοδοτεί με ουτοπίες τις τοπικές κοινωνίες, αλλά χρόνια τώρα λειτουργεί εις βάρος της υγείας του Νομού.
Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης μίλησε για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Άργολίδας και κάποιοι το εξέλαβαν ως πρόταση για νέο Νοσοκομείο! Μάλιστα έκαναν και ακροβατικά με ποσά για μελέτες και στρέμματα. Καλή η γυμναστική εν μέσω κορωνοϊού αλλά αυτό είναι μόνο για να ξεπιανόμαστε κι όχι για να δημιουργούμε ρήγματα και να τροφοδοτούμε με μίσος και έχθρα τις τοπικές κοινωνίες.
Κάποιοι ίσως δεν το αντιλαμβάνονται πως τα παιχνίδια με την υγεία των πολιτών είναι άκρως επικίνδυνα. Κάποιοι άλλοι βάζουν τις καρέκλες τους πάνω από το συμφέρον των πολιτών και κάποιοι άλλοι απλά γίνονται φερέφωνα και παπαγαλάκια, ελπίζοντας αφελώς πως κομίζοντας γλαύκας στας Αθήνας θα εντυπωσιάσουν με την οξύνοια του πνεύματός τους.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το Νοσοκομείο του Ναυπλίου θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε κλείσει. Ο χώρος είναι ακατάλληλος και μικρός για οποιαδήποτε επέκταση. Οι ίδιοι οι Ναυπλιείς δεν επέδειξαν καμία αγάπη για το νοσοκομείο τους, περιμένοντας μόνο από το κράτος να το στηρίζει, σε αντίθεση με τους αργείους που χάρη στις δικές τους δωρεές , φτιάχτηκε, γιγαντώθηκε και ενισχύεται το Νοσοκομείο του Άργους.
Στο χώρο αυτό θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί πρωτοβάθμια περίθαλψη και παράλληλα το Νοσοκομείο του Άργους να εφημερεύει διαρκώς. Ο Νομός θα είχε ένα μοναδικό σύστημα παροχής υγείας χωρίς να χρειάζεται η κατασκευή εκ νέου Νοσοκομείου. Όμως αυτό που δεν θέλουν να αντιληφτούν κάποιοι είναι πως στην ζωή μας έχει μπει και ένα νέο κομμάτι που λέγεται ιαματικός τουρισμός και σε διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου θα μπορούσε να προσθέσει στον ιαματικό τουρισμό του αρχαίου ασκληπιείου και τον ιατρικό τουρισμό των δικών του μονάδων. Μάλιστα ο ιαματικός τουρισμός επιδοτείται από διάφορα ταμεία και προωθείται από διάφορες ευρωπαϊκές ενώσεις δήμων όπως είναι δίκτυο πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Ναυπλιέων.
Τι σημαίνει όμως η συμμετοχή του Ναυπλίου σε ένα τέτοιο δίκτυο. Πολλά, πάρα πολλά για το πρεστίζ της πόλης αλλά και για την ανάπτυξη ενός καλπάζοντος τουριστικού ρεύματος. Αν πχ το Ναύπλιο αποφάσιζε να απαγκιστρωθεί από κάποιους που διαρκώς πυροδοτούν έναν χαρτοπόλεμο με την γειτονική πόλη και ελπίζουν σε οφέλη, τότε θα είχε στραφεί στην ειδίκευση μιας ή δύο μονάδων στον υπάρχοντα χώρο του νοσοκομείου Ναύπλιου, όπως είχε προταθεί στο Παρελθόν. Φανταστείτε αν λειτουργούσε σήμερα μια πλήρως εκσυγχρονισμένη πνευμονολογική μονάδα, πόσα τα οφέλη θα ήταν για την πόλη και με την προσθήκη του μηχανήματος πνευμονολογικών τεστ που πρόσφατα αγοράστηκε από τους Δήμους Ναυπλίου και Άργους. Τεράστια! Θα προσέλκυε ακόμα και ξένους τουρίστες προσφέροντάς τους υποστήριξη εν όσο αυτοί θα έκαναν τις διακοπές τους στο Ναύπλιο.
Επισημαίνω ότι συνολικά, η παγκόσμια οικονομία των Wellness ταξιδιών δημιουργεί κύκλο εργασιών της τάξης των 3,4 τρισ. δολαρίων το χρόνο, σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο από το 1 δισ. δολάρια σε όλο το κύκλωμα της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 8ης διοργάνωσης του “Global Spa and Wellness Summit”, που διοργανώθηκε στο Μαρακές, με τη συμμετοχή 400 στελεχών της βιομηχανίας ευεξίας από 45 χώρες! Έχουμε μπροστά μας το μέλι και προτιμάμε να βάλουμε αμφισβητούμενη άσπρη ζάχαρη στο ψωμί μας.
Φυσικά μια ακόμα μονάδα, πέρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα, πχ, ογκολογική θα μπορούσε να δώσει μια ακόμα οικονομική ενίσχυση στον Δήμο πέρα από την ιατρική της αξία. Αντί επομένως να στρεφόμαστε και να βαυκαλιζόμαστε, αν το νοσοκομείο του Νομού, γιατί γι αυτό μιλάμε και όχι για τα νοσοκομειάκια των δύο πόλεων όπως τα θέλουν οι αντιμαχόμενοι, θα έπρεπε να είναι στο Άργος, στο Ναύπλιο, ενδιάμεσα των δύο δήμων, μίσο μέτρο πιο πέρα από δω ή από εκεί, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το Νοσοκομείο της Αργολίδας δεν μπορεί να φτιαχτεί εκ του Μηδενός, υπάρχει και είναι στο Άργος, όμως το μέλλον βρίσκεται στην ανάπτυξη του ιαματικού – θεραπευτικού τουρισμού κι αυτό εναπόκειται στο Ναύπλιο να το κατανοήσει και να το «εκμεταλλευτεί». Τα υπόλοιπα είναι απλά σανό κι απ αυτό δεν έχει ανάγκη η Αργολίδα.
Από παροχές υγείας διψάει καθώς και από νέες πηγές πλούτου.
* Ο Ανδρέας Σαρρής είναι Σύμβουλος στο τοπικό συμβούλιο Άργους.