Φυτεύουν ελιές στη Κένυα αλλά όχι στη Πελοπόννησο
Άμεσες επιπτώσεις στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων είχε η προβληματική χρονιά που μας πέρασε με κύριο χαρακτηριστικό την αδυναμία διάθεσης του παραγόμενου ελαιόλαδου και την χαμηλή τιμή διάθεσής του.
Από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας ο Σωτήρης Σαλλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, μιλώντας στο ypaithros.gr ενημέρωσε ότι «αυτήν τη στιγμή, σε όλες τις χώρες που πληρούν τις κλιματολογικές συνθήκες υπάρχει ζήτηση ελαιόδεντρων. Για την καλλιέργεια ψάχνονται μέχρι και στην Κένυα και όπου μπορεί να σταθεί. Στην Πελοπόννησο, όμως, η μείωση της ζήτησης έχει φθάσει το 50%, αφού η περασμένη τουλάχιστον χρονιά δεν πήγε καλά».
Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σαλλή, «λειτουργούμε παρορμητικά λόγω έλλειψης στρατηγικής από το κράτος. Ο ιδιώτης μέχρι τώρα αδυνατεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες συνέργειες ώστε να μπορέσει να μπει στις αγορές κάτω από άλλες προϋποθέσεις. Κανονικά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να μένει ούτε σταγόνα λάδι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά ο ερασιτεχνικός τρόπος λειτουργίας και η έλλειψη υποδομών μάς δημιουργεί τα σημερινά προβλήματα».
Αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας νέων σχημάτων για την προώθηση του ελαιολάδου, επισημαίνει: «Η Πελοπόννησος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή. Πρέπει όμως να σταματήσει το λάδι να φεύγει χύμα και να δημιουργηθούν σχήματα που θα υποστηρίξουν την τυποποίηση και την εμπορία».