ΡεπορτάζΑρχείο

Λειτουργία το πρωί της Κυριακής στο Άργος, από αγνώστου προέλευσης πηγή

Μία έκπληξη περίμενε τους Αργείτες την Κυριακή των Βαϊων καθώς Θεία Λειτουργία ακούστηκε το πρωί σε όλη την πόλη, όχι από μεγάφωνα ιερών ναών αλλά από κάποια άλλη άγνωστη πηγή.

Θρησκευτικοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας μεταδόθηκαν και χθες σε κάποιες συνοικίες της πόλης, με κάποιους ηλικιωμένους να μιλούν για… θαύμα.  

Αυτός ή αυτοί που σκέφτηκαν να μεταδώσουν τις ψαλμωδίες με αυτόν τον τρόπο σε όλους τους κατοίκους, πιθανώς είχαν στο μυαλό τους ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει αλειτούργητος εν όψει και των Άγιων Ημερών του Πάσχα.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που δουλεύουν με εξαντλητικό ωράριο καθημερινά σε νοσοκομεία ή άλλες δομές, οι οποίοι χρειάζονται ξεκούραση αυτές τις ώρες. Επίσης υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να πιστεύουν σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, ή μπορεί να είναι και άθεοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση της λειτουργίας στις 7 το πρωί από κάποια ηχητική εγκατάσταση, δεν θα ήταν αυτό που επιθυμούσαν.

Η μετάδοση των ψαλμωδιών με αυτόν τον τρόπο έχει διχάσει την τοπική κοινωνία του Άργους, καθώς προκάλεσε ποικίλα σχόλια με κάποιους να επικροτούν αυτή την κίνηση, απ’ όπου κι’ αν αυτή προήλθε, και άλλους να εκφράζουν την διαφωνία τους, ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα.

Οι εκκλησίες δεν έχουν παραβεί το νόμο που απαγορεύει τις μεγαφωνικές, ωστόσο δεν αποκλείεται η παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα.

Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώνουμε όλοι μας και ίσως το πρώτο Πάσχα που καλούμαστε να περάσουμε με αυτόν τον τρόπο, κάτι που σίγουρα έχει πονέσει πολύ κόσμο, αλλά καλό θα ήταν να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: