ΚόσμοςΑρχείο

Πάλι δίνει μαθήματα η Ισλανδία

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, οι Ισλανδοί προτίμησαν να πάρουν το δύσκολο δρόμο στο οικονομικό αδιέξοδο που έφερε το ντόμινο της κατάρρευσης των τραπεζών τους. Εκλεισαν φυλακή σειρά από ισχυρούς τραπεζίτες, αναθεώρησαν εν βάθρων το σύνταγμά τους με τεράστια λαϊκή συμμετοχή στην προσπάθεια και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ισορρόπησαν και μπήκαν πάλι σε ενάρετο οικονομικό κύκλο. 

Εν έτει 2020 το ίδιο τολμηροί αλλά και διορατικοί αποδείχθηκαν στην κρίση του κορωνοϊου. Θύματα υπάρχουν, κρούσματα επίσης (και μάλιστα είναι πολλά αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας) αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα προβλήματα ήδη επαινείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και συνιστά πρότυπο. 

Από την αρχή της κρίσης η κυβέρνηση της Ισλανδίας παρέδωσε τα κλειδιά της διαχείρισης στους ειδικούς. Η συμφωνία με την εγχώρια εταιρία decode genetics αποδείχθηκε το σημείο-κλειδί η απόφαση για μαζικά τεστ στον πληθυσμό ανήκει σ’ αυτήν. Αλλά όταν λέμε μαζικά τεστ, το εννοούμε. Και μάλιστα χωρίς κάποιον ισχυρό καταναγκασμό. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι σε γενικές γραμμές απλή. 

Οι πολίτες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ επιλέχθηκαν απολύτως τυχαία από τους τηλεφωνικούς καταλόγους της χώρας και ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να υποβληθούν στη διαδικασία. Για να μην επιβαρυνθούν οι υγειονομικές μονάδες, δημιουργήθηκαν ειδικά κινητά κέντρα έξω από κάθε νοσοκομείο και οι κληρωθέντες προσέρχονταν και έκαναν το τεστ για τον κορωνοϊό. 

Στις 10 Απριλίου, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή δηλαδή, έγινε γνωστό ότι η Ισλανδία έχει ήδη εξετάσει για τον ιό το 10% των πολιτών της! Να μιλήσουμε και με νούμερα, έτσι ώστε να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό. Έχουν υποβληθεί σε τεστ 34.635 πολίτες σε σύνολο πληθυσμού 364.260 ανθρώπων και έχουν εντοπιστεί 1689 κρούσματα. Στην Ελλάδα, για να υπάρχει μία σύγκριση με τα καθ’ημάς, έχουν διενεργηθεί 37344 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 2081 κρούσματα σε πληθυσμό που ανέρχεται γύρω στα 11 εκατομμύρια. 

To στοιχείο φέρνει και το εξής παράδοξο. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ισλανδία έχει πάρα πολλά κρούσματα, 1 για κάθε 245 κατοίκους, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο αλλά αυτό ουδόλως ανησυχεί διότι οφείλεται στα άφθονα τεστ τα οποία έγιναν στο γενικό πληθυσμό. Οι αρχές έτσι έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού αντλώντας στοιχεία από ένα πολύ μεγάλο δείγμα και παίρνουν τα ανάλογα μέτρα. Οι θάνατοι είναι λίγοι, μόλις 7, τα νοσοκομεία δεν δέχονται μεγάλο βάρος ασθενών και το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, γεγονός που χαρίζει εμπιστοσύνη στους πολίτες.