Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145 και το 56% εξ αυτών να είναι άνδρες.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως 73 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.
16 έχουν βγει από τα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ένας θάνατος ακόμη καταγράφηκε, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τους 99 νεκρούς.
Σε κατάσταση συναγερμού
«Το τελευταίο 48ωρο ξέφυγε κάτι, η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».
Αναφερόμενος στα κρούσματα του φονικού ιού σε γηροκομεία, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν από τις δομές όσοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.
Για την ανοσία της αγέλης
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για την περίφημη ανοσία της αγέλης λέγοντας πως με τα έως τώρα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς αλλά και τον SARS και τον MERS, φαίνεται πως μετά από τη λοίμωξη με τον νέο ιο, οι περισσότεροι που αναρρώνουν θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι περισσότερο από τους άλλους, και αυτή η ανοσία θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.
«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στην συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει την λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στην λοίμωξη άτομα και, εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ακόμα και χωρίς άλλα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στην λοίμωξη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Για την πιθανότητα επαναλοίμωξης
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην Νότια Κορέα.
Όπως είπε ο καθηγητής, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει ή να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό.
Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.